Verwachte voorkennis

Voor de opleiding toegepaste economische wetenschappen: bedrijfskunde

De opleiding toegepaste economische wetenschappen: bedrijfskunde bouwt voort op leerstof uit het middelbaar onderwijs.

  • Voor wiskunde heb je het best een grondige voorkennis (min. 4u)
  • Voor Frans en Engels wordt er voortgebouwd op de kennis die je opdeed in het middelbaar onderwijs
  • Voor Duits, Spaans en economie begin je in principe vanaf nul
  • Heb je een basiskennis van software als Word, PowerPoint of Excel? Dan is dat voldoende.

Wiskunde

Voor wiskunde is een goede basis vereist (bij voorkeur 4 uur wiskunde in het secundair onderwijs). Een analytisch en abstract denkvermogen zijn namelijk noodzakelijk doorheen de hele opleiding.

In vakken als accountancy, economie, statistiek en inleiding tot de financiële markten komt je wiskundige voorkennis goed van pas.

Kom je toch uit een richting met slechts drie uur wiskunde? Weet dan dat een succesvolle studie niet alleen afhangt van welke vakken je vroeger gestudeerd hebt, maar ook van je inzet, werkkracht en zin voor organisatie tijdens je 'nieuwe studies'.

Elk jaar zijn er enkele studenten met een beperkte wiskundige vooropleiding die slagen: de feiten bewijzen dus dat dit mogelijk is. Toch willen we waarschuwen dat het niet vanzelfsprekend is. Iemand die in het secundair onderwijs al zwak scoort voor wiskunde, krijgt het uitermate moeilijk binnen deze opleiding.

Belangrijk is dat je je zelfstandig kan voorbereiden:

Daarnaast weet je vanaf het begin van het academiejaar dat wiskunde een vak is dat de nodige inzet vraagt. Je kunt je er dus op richten. Bovendien word je geholpen door de oefeningen in de practica, de groepsmonitoraten en de individuele monitoraten (op afspraak bij de assistenten).

[TOP]

Welke voorkennis wiskunde heb je nodig voor de opleiding TEW: bedrijfskunde?

Docent Katrien Van Driessen geeft extra toelichting

Talen

Wie toegepaste economische wetenschappen studeert, scherpt ook zijn talenkennis aan. Of talen nu je sterkste punt zijn of niet, de economische wereld is vandaag zo internationaal dat een goede kennis van zakelijke communicatie cruciaal is. Daarom bevinden de taalvakken zich op een prominente plaats in het curriculum van deze opleiding.

Om je goed klaar te stomen op de internationale bedrijfswereld, leer je de woorden en de zinsconstructies die je daar nodig hebt. Hoe voer je een onderhandeling in het Frans? Hoe stel je een cv op in het Engels? Hoe geef je een korte presentatie in het Spaans? In deze opleiding leer je enkel die zaken die je later echt nodig zult hebben. 

We bieden jou de keuze uit 4 talen: Frans, Engels, Duits en Spaans. De bedoeling is dat je:

  • ofwel van twee talen niveau 2 bereikt
  • ofwel van één taal niveau 2 bereikt, en van twee talen niveau 1.

De mogelijkheid om je talentraject deels zelf samen te stellen, is uniek voor de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie aan de UAntwerpen. Je kan zelf kiezen welke talen je opneemt in je studieprogramma. 

Voor Frans en Engels wordt ook verder gebouwd op de kennis die je verworven hebt op het einde van je ASO-opleiding. Van Duits en Spaans moet je geen basiskennis hebben.

[TOP]

Economie

Heb je nog geen economie of boekhouden gestudeerd? Dan vormt dat geen probleem. Al deze opleidingsonderdelen (Economie, Financiële markten, Accountancy, ...) starten vanaf nul. Economische voorkennis is dus helemaal niet nodig. 

Natuurlijk is er inzet nodig, maar je wordt ook geholpen: oefeningen in de practica, groepsmonitoraten en individuele begeleiding op aanvraag vormen een sterke steun, als je er op een verstandige manier gebruik van maakt. Elk jaar zijn er tientallen studenten die voor het eerst met economie en boekhouden kennis maken en slagen: de feiten bewijzen dus dat dit mogelijk is.

[TOP]

Softwareprogramma's

Voor bepaalde taken en opdrachten is een beperkte basiskennis van Excel, PowerPoint en Word vereist. De kennis die je hebt opgedaan in het secundair onderwijs volstaat normaal gezien. Wanneer in opleidingsonderdelen zoals 'Accountancy' meer complexe toepassingen van Excel gebruikt worden, worden deze duidelijk uitgelegd aan jou tijdens de werkcolleges.

[TOP]