Jobmogelijkheden na de opleiding wijsbegeerte

Uit cijfers van VDAB blijkt dat bijna 95% van wie wijsbegeerte heeft gestudeerd in Vlaanderen na één jaar werk heeft gevonden. Bovendien is dat cijfer de voorbije vijf jaar telkens gestegen.

Het aantal werkzoekenden nam vorig jaar met een percent af.
Aantal werkzoekenden na een jaar (VDAB)

Waar gaan alumni wijsbegeerte aan de slag?

Een op vijf van de oud-studenten wijsbegeerte werkt nu in het onderwijs. Ook in de media en communicatie komen velen terecht of ze blijven academisch actief als filosoof.

Sectoren waarin oud-studenten wijsbegeerte werken

Als afgestudeerde in de wijsbegeerte heb je een aantal belangrijke troeven op zak. Je beschikt over een brede maatschappelijke en culturele kennis, een stevig ontwikkeld vermogen tot kritisch denken en een gefundeerde kijk op de actualiteit. Je kan die kijk vlot verwoorden en verdedigen, zowel mondeling als schriftelijk.

De opleiding leidt niet tot één afgelijnd beroep. De vaardigheden van een filosoof zijn gegeerd in de meest uiteenlopende segmenten van het beroepenveld. Filosofen vind je in de media- en cultuursector, als ondernemer in het bedrijfsleven, in het onderwijs en in de academische wereld.

Zij kunnen aan de slag in uitvoerende en ondersteunende beroepen, maar zijn ook gegeerd voor leidinggevende functies.

GetuigenissenMartha Claeys, oud-student wijsbegeerte aan de Universiteit Antwerpen

"Er zijn geen vacatures ‘filosoof’. Maar dat maakt de opleiding juist zo boeiend! Je kan eigenlijk nog alle kanten op, maar je zal er wel zelf vorm aan moeten geven."

- Martha Claeys

Deze getuigenissen van oud-studenten geven je een idee van waar filosofen zoal terechtkomen: