Wijsbegeerte

Wijsbegeerte

Filosofie studeren, wat is dat?

  • Hoe weet je zeker dat jouw rood niet mijn groen is?
  • Mag je één persoon doden om vijf andere personen te redden?
  • En welke cultuurdynamiek zit achter digitalisering, fake news of de klimaatproblematiek? 

Filosofie studeren betekent nadenken over fundamentele vragen zoals deze. Hoewel dat vandaag vaak wel verwacht wordt, komt de filosofie zelden met pasklare antwoorden. Door vragen te stellen die anderen niet (durven) stellen, draag je echter bij aan een verrijking en nuancering van maatschappelijke, wetenschappelijke en soms eeuwenoude vraagstukken.

Als filosoof heb je daarom een bijzondere rol in de maatschappij. Je laat je niet verleiden door de waan van de dag, maar je sluit je evenmin op in een ivoren toren. De opleiding wijsbegeerte leert je ‘denkend’ in het leven te staan. Ze vormt je als kritische burger die er niet voor terugdeinst de belangrijkste vragen aan een grondige reflectie te onderwerpen. Zo ontwikkel je heel wat vaardigheden die ook gewild zijn op de arbeidsmarkt.

Nieuw vanaf academiejaar 2024-2025

De UAntwerpen vernieuwt haar opleiding Wijsbegeerte! Vakken krijgen een meer heldere naam, je proeft van Japanse milieufilosofie en mag voortaan veel meer filosofische keuzevakken kiezen, drie gloednieuwe Bachelorseminaries zien het licht, ook in de Master krijg je meer keuzevrijheid … Ben je benieuwd? Je vindt meer info in het studieprogramma.

Denken kan je leren

Net zoals lezen en schrijven is denken iets dat je kan leren. Dat doe je echter niet alleen. Filosoferen gebeurt steeds in dialoog. Je leert hoe je ideeën en argumenten genuanceerd kan communiceren in een tekst, een presentatie of een debat.

Ook ga je in discussie met grote denkers uit de traditie. Wat is vrijheid? Hoe moeten we handelen? Vragen zoals deze zijn in de voorbije 2500 jaar al meermaals gesteld en hebben uiteenlopende antwoorden gekregen. Als filosoof laat je deze rijke erfenis niet verloren gaan, maar blijf je er wel kritisch mee omgaan.