Werken en studeren combineren

Ga je werken en studeren combineren? Je kan zowel de bacheloropleiding als de masteropleiding wijsbegeerte volgen via een flexibel traject voor werkstudenten.

Het Centrum voor Werken en Studeren staat voor je klaar met advies, workshops, een boekenservice, een onthaalavond enzovoort.

Verkorte bachelor wijsbegeerte

Als je al een (ander) diploma hoger onderwijs op zak hebt, kan je een verkorte bachelor wijsbegeerte in avondonderwijs volgen. Het studieprogramma van de verkorte bachelor telt ongeveer 102 studiepunten. Het bevat de opleidingsonderdelen die tot de kern van de opleiding behoren: filosofische vaardigheden, geschiedenis van de wijsbegeerte, systematische wijsbegeerte en lectuur van filosofische auteurs. Verder biedt het ruimte voor enkele keuzeopleidingsonderdelen. De bacheloropleiding wordt met een filosofische scriptie afgerond.

Als je nog geen (ander) diploma hoger onderwijs behaald hebt, kies je voor het volledig bachelortraject (180 sp). Voor een aantal equivalente opleidingsonderdelen kan je aansluiten bij het avondonderwijs. Je neemt vooraf contact op met de studietrajectbegeleiding.

Heb je alleen tijd voor een beperkt aantal lesuren? Dan zijn de micro-credentials over filosofie op jouw maat. Je volgt één semester of academiejaar twee opleidingsonderdelen van samen 12 studiepunten. Voor de micro-credentials krijg je een internationaal erkend getuigschrift.

Avondlessen

De avondlessen worden geroosterd tussen 17.30 en 21.30 uur (zie voorbeeldrooster). Uiteraard mag je, als dat voor jou kan, ook overdag lessen volgen.

Werkstudenten die het modeltraject volgen, spenderen ongeveer 2 avonden per week aan het volgen van lessen.

De examens binnen de verkorte bacheloropleiding (behalve enkele keuzeopleidingsonderdelen) vinden eveneens plaats tijdens de avonduren.

Voorbereidend programma

Heb je een academische bachelor of master op zak? Dan heb je ook de optie om voor het voorbereidingsprogramma te kiezen, waarvan de grootte afhankelijk is van je hoogst behaalde diploma. Ook dit programma omvat de opleidingsonderdelen die tot de kern van de opleiding wijsbegeerte behoren. Wanneer je een academische master hebt behaald, hoef je zelfs geen scriptie meer in te dienen in dit voorbereidend traject. 

Het leidt echter niet tot een diploma, enkel tot een getuigschrift en een ticket naar de master wijsbegeerte. Binnen een voorbereidingsprogramma zet je ook geen leerkrediet in.

Master wijsbegeerte

Het is mogelijk om ook de masteropleiding wijsbegeerte als werkstudent te volgen. Het modeltraject is zo opgesteld dat de verplichte en een aantal keuzeopleidingsonderdelen tijdens de schemeruren vallen (zie voorbeeldrooster).