Het leukste aan ondernemerschap is het feit dat je vanuit het niets iets opbouwt en dan ziet hoe tevreden de klanten en gebruikers zijn.

Welke opleiding(en) heb je genoten?

Ik heb eerst een professionele bachelor elektromechanica met de afstudeerrichting automatisering behaald aan de AP Hogeschool. Daarna ben ik aan de UAntwerpen het schakeltraject gaan volgen om industrieel ingenieur elektromechanica te worden. Nu zit ik in mijn masterjaar.

Vertel eens over je onderneming: Hoe heet ze, wat doe je juist en wanneer heb je ze opgestart?

DrieMDee Prints is opgericht in december 2020 middenin de COVID-19-pandemie. Met 3MDP maken we verschillende zaken van industriële onderdelen tot artistieke voorwerpen door hoofdzakelijk gebruik te maken van 3D-printers of een lasercutter. We maken het ontwerp of doen aan reverse engineering, helpen bij het selecteren van materialen en fabriceren uiteraard ook de onderdelen.

Wat is er uniek of atypisch aan jouw onderneming?

Er zijn verschillende hobbymakers met 3D-printers maar ik probeer mezelf te onderscheiden. Vanuit mijn ingenieursmindset maak ik complexere keuzes op vlak van materiaal en ontwerp voor de desbetreffende toepassing. Ik heb zo’n 10 tot 15-tal materiaalsoorten. Bij vervangonderdelen probeer ik altijd om een beter onderdeel te ontwerpen en te maken dan het origineel stuk. Ook voor afgewerkte onderdelen experimenteer ik graag met nieuwe materialen en nabewerkingen. Ik denk daarbij altijd na over de duurzaamheid en eventuele recyclage.

Wat heeft je geïnspireerd om jouw idee te ontwikkelen?

De coronapandemie lag aan de basis van de start van mijn bedrijf. Er was initieel een enorm tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor al het zorgpersoneel in de directe omgeving. Eén van de bedrijven in de 3D-printsector die ik nauwgezet volg, had een productie opgestart voor gelaats­schermen. Ze deelden al hun bestanden om iedereen met een 3D-printer aan te sporen om ook te starten met produceren. Zo is de bal aan het rollen gegaan.

Een onderneming starten doe je natuurlijk niet zomaar. Hoe ben je aan financiering gekomen?

Ik startte de productie op samen met een vriend van mij die reeds een printer had en we produceerden gelaatsschermen. Tegelijkertijd had ik een crowdfunding-campagne opgezet om materialen en een extra printer aan te kopen om zoveel mogelijk gelaatsschermen te kunnen produceren.

Welke strategieën heb je gebruikt om jouw bedrijf op de markt te brengen?

Ik heb de plotse enorme vraag naar persoonlijke beschermingsmiddelen benut om op te starten. Initieel was er vrijwel geen enkele partij die op korte termijn gelaatsschermen konden leveren.

Hoe lang heeft het dan geduurd voordat je iets van succes had?

Het produceren van de gelaatsschermen was een enorm succes maar dit was zonder financieel doel. Mijn eerste echte succes kwam er een tweetal maanden na de opstart. Toen heb ik mijn eerste klant weten te overtuigen. Door de combinatie met school verloopt het succes natuurlijk in golven doordat je tijdens drukke schoolperiodes minder tijd hebt om in het bedrijf te steken.  

Heb je een vaste locatie van waaruit je de onderneming beheert?

Mijn printers staan thuis maar ik steek volop tijd in digitaliseren waardoor ik enkele printers van overal op de wereld kan starten. Zo heb ik bijvoorbeeld tijdens de Berlijnreis van de masters vanuit Duitsland kunnen verder printen. De online parameterinstellingen laten het toe om vanop afstand te werken. Dat is natuurlijk een groot voordeel.

Heb je al werknemers of zijn daar plannen toe?

Ik heb nu geen werknemers in dienst maar ik kan wel beroep doen op collega-ondernemers tijdens drukkere periodes. En op mijn vriendin kan ik ook een beroep doen om bijvoorbeeld snel even een nieuwe rol filament in te laden zodat ik een nieuwe print kan starten vanop afstand. In de toekomst zou het natuurlijk wel super tof zijn dat er enkele werknemers zouden zijn maar ik wil niets overhaasten.

Wat vind je het leukst aan het ondernemerschap?

Het leukste aan ondernemerschap is het feit dat je vanuit het niets iets opbouwt en dan ziet hoe tevreden de klanten en gebruikers zijn met het uiteindelijke resultaat. Ik heb ook super veel gelijkgestemde mensen leren kennen en je duwt elkaar steeds weer verder.

Hoe zijn je prioriteiten veranderd ten opzichte van toen je net begon?

In plaats van dat ik in het begin van het ene in het andere project dook en alles tegelijk deed, probeer ik nu meer een meer een standaardproces van stappen te maken waarop ik steeds kan terugvallen bij gelijkaardige projecten.

Hoe ziet een typische dag er nu uit voor jou?

Iedere ochtend controleer ik of er mails zijn binnengekomen qua bestellingen of nieuwe materialen bij mijn leveranciers. Als er opdrachten aan het printen zijn, is het even controleren en eventueel bijstellen van de parameters zodat de volgende reeks asap gestart kan worden. Daarna is het tijd voor schoolwerk, een niet te vergeten deel natuurlijk. Iedere dag is er ook zeker tijd om te lezen op fora, websites, bedrijven, LinkedIn voor extra bij te leren over de technologieën. Het gebeurt ook wel tijdens drukke periodes dat ik ’s nachts opsta om prints te verwijderen uit de printers en een nieuwe reeks opstart.

Is er, wetende wat je nu weet, iets dat je anders zou hebben gedaan toen je net begon?

Ik zou niet perse iets veranderen aan hoe ik alles heb gedaan, maar ik zou wel vroeger gestart zijn met ondernemen. Moest ik opnieuw beginnen, zou ik 2 à 3 jaar vroeger zijn gestart om al bij te leren over het ondernemen.

Welke uitdagingen heb je moeten overwinnen aan het begin van je ondernemingsreis?

Er is natuurlijk steeds een administratief deel dat komt kijken bij ondernemen. Dit is iets waar je een eerste keer door moet ploeteren maar als je dan terugblikt dan is het toch veel eenvoudiger dan dat je zou denken.

Hoe definieer jij succes?

Succes definiëren in de context van ondernemen is natuurlijk voor iedereen anders. Ik persoonlijk spreek van succes als een probleem op een betere manier wordt opgelost dan voorheen. Het moet dan natuurlijk wel beter zijn voor alle stakeholders van het probleem.

“Ik heb een inwendige drang om naast een carrière zelf iets op te bouwen.”

Wat motiveert je om dit allemaal te doen?

Ik heb een inwendige drang om naast een carrière zelf iets op te bouwen en hoe leuk zou het wel niet zijn dat dit uitgroeit tot een bedrijf met personeel. Ik geloof dat iedere seconde die je nu nuttig spendeert op de lange termijn enorm veel zal opbrengen, niet enkel financieel maar ook op vlak van tijd.

Het loopt wellicht ook niet allemaal van een leien dakje. Hoe ga je om met gevoelens van twijfel?

Gevoelens van twijfel zijn er natuurlijk bij ieder idee dat je hebt. Ik tracht zoveel mogelijk onzekerheden uit te sluiten voor ik start aan een nieuw idee. Maar je moet natuurlijk ooit de sprong wagen, dus probeer ik de controlefreak in mezelf regelmatig wat te temperen.

Wat zijn volgens jou de kwaliteiten van een goede ondernemer?

Doorzettingsvermogen en een gezonde dosis zelfverzekerdheid zijn wel belangrijke eigenschappen. Het meteen opgeven bij de eerste tegenslag is destructief om voorruit te komen in het ondernemen; het is keer op keer opnieuw proberen tot het uiteindelijk wel slaagt.

"Ik zou iedere student die interesse heeft in ondernemen aanraden om gewoon te starten."

Welk advies zou je geven aan iemand die ondernemer wil worden?

Ik zou iedere student die interesse heeft in ondernemen aanraden om gewoon te starten.  Er zijn vandaag de dag verschillende trajecten en sessies van VOKA, TAKEOFFANTWERP, BAAS ,… die je helpen bij allerlei zaken van opstart tot het opbouwen van netwerken. Als student loop je eigenlijk geen risico als je pas opstart. Als je werkt moet je mogelijks terugvallen op minder loon en heb je een reeks lopende kosten die gedekt moeten worden. Als student is deze zorg een pak lager en heb je wat meer tijd om op te schalen.

Wat was de moeilijkste beslissing die je al hebt moeten maken?

De moeilijkste beslissing die ik al heb moeten maken, was of het al tijd was om extra printers te kopen of dit toch beter nog even uit te stellen. Achteraf bekeken ben ik zeer blij dat ik de extra printers tijdig heb aangeschaft.

Waar ben je nu mee bezig? Zijn er toekomstplannen?

Als er na het studeren meer tijd vrijkomt dan zullen de activiteiten zeker verder uitbreiden.

Ik wil me naar de toekomst toe focussen op 3D-scannen van enkele onderdelen die niet meer worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld auto-onderdelen. Ook ben ik enkele tests aan het uitvoeren om mogelijks uit te breiden naar de uitvaartsector om de innovatie en mogelijkheden van het 3D-printen daar te introduceren.

Tot slot, je komt uit de industriële wetenschappen: elektromechanica. Hoe denk jij dat ondernemingszin best getriggerd kan worden in niet-economische opleidingen?

Ik denk dat dit wel getriggerd kan worden door interdisciplinaire projecten op te zetten. Door bijvoorbeeld een project met een ingenieur EM samen met iemand van de richting van productont­wikkeling en bijvoorbeeld nog iemand van marketing te laten samenwerken, word je geforceerd om out-of-the-box te denken en zo’n manier samen te werken die in de ondernemers­wereld ook vaak voorkomt.

Meer weten over 'DrieMDee Prints (3MDP)':

Website: https://driemdeeprints.be/

Instagram: https://www.instagram.com/driemdee_prints/

Facebook: https://www.facebook.com/driemdeeprints/