"Het ondernemen zien wij als een tweede leerschool die van onschatbare waarde is"

De studenten van Velusta aan het woord over hun onderneming ...

Hoe is dit idee ontstaan?

Benjamin Stuer: "Binnen ons studeertraject hebben we het keuzevak The Company, waarbij het de bedoeling is om met een zelfbedacht product of dienst een (fictieve) onderneming op te starten. Als fervente renners hebben Jarrid Janssens en ik al persoonlijk mogen ondervinden hoe valpartijen tijdens het wielrennen meermaals tot diepe schaafwonden leiden. Dit heeft ons aan het denken gezet. Samen met onze medestudenten Toegepaste Ingenieurswetenschappen Joren Vervoort en Luka Šeparović zijn we tot de Velusta Protection Patch gekomen. Dat is een opkleefbare patch die men ter hoogte van het heupbeen kleeft, daar waar de meeste schaafwonden zich voordoen. De patch helpt om diepe schaafwonden tot een minimum te beperken."

Wat zijn de ambities?

Joren Vervoort: "Vorig jaar zijn we als small business project met ons idee tot in de Europese finale in Riga geraakt. Dat was een zeer leerrijke ervaring. De ambities zijn om uiteindelijk een volledig beschermde broek te ontwikkelen die de wielrenner optimale bescherming biedt in de toekomst."

Student-ondernemerschap?

Luka Šeparović: "Het is niet zo zeer de vraag 'Kan ik het combineren?', maar eerder 'Hoe kan ik het combineren?'. Het is inderdaad soms zeer lastig om ondernemen te combineren met een opleiding die veel tijd opeist, maar zoals men zegt ‘waar een wil is een weg’. Het ondernemen zien wij ook als een tweede leerschool die van onschatbare waarde is. Op deze korte tijd hebben we al enorm veel bijgeleerd en veel nieuwe mensen leren kennen die ons uitvoerig helpen. Tip: onderschat netwerken niet! Veel mensen willen je helpen, je hoeft het alleen maar te vragen. Verder hebben we ook het voordeel dat we met 4 in een team zitten waardoor we de taken kunnen verdelen."

Statuut student-ondernemer?

Jarrid Janssens: "Voor ons was dit interessant omdat we coaching op maat konden krijgen en we hierdoor opleidingen aan een goedkoper tarief konden volgen. Ook om het wettelijk sociaal-fiscaal statuut van student-zelfstandige aan te vragen is het interessant om dit statuut al te hebben. Ten laatste is het handig om bijzondere faciliteiten aan te vragen in verband met onderwijs en examens. Zo wordt er ook rekening gehouden met jou als ondernemer."