Secundaire scholen

De universiteitsbibliotheek werkte een programma uit op maat van middelbare scholen.

Rondleiding

Tijdens de rondleiding bezoeken we de leeszaal van de bibliotheek. De leerlingen kunnen zich zo een beeld vormen van de bibliotheek. Na de rondleiding nemen we de leerlingen mee naar een computerklas.
Let op: Het is niet mogelijk om in groepsverband in de leeszalen te werken, boeken te ontlenen of magazijnaanvragen te doen.

Een rondleiding duurt ca. 30 minuten en kan gecombineerd worden met de workshop Informatievaardigheden en een workshop Academisch Nederlands.

Workshop Informatievaardigheden

De workshop gaat dieper in op de eigenschappen van wetenschappelijke publicaties waarmee aan een universiteit gewerkt wordt. De leerlingen zoeken in een wetenschappelijke bron en we gaan dieper in op het beoordelen en verwerken van gevonden resultaten.

Deze workshop combineert een stukje theorie met oefeningen. De focus ligt op de digitale bibliotheek en op het omgaan met wetenschappelijke informatie.

De leerlingen hebben een onderwerp voor een werkstuk, waarvoor zij (referenties van) wetenschappelijke literatuur gebruiken. Hou er ook rekening mee dat 80% van de informatie die leerlingen in een universiteitsbibliotheek kunnen vinden, geschreven is in het (academisch) Engels.

De workshop duurt ca. 1,5u, afhankelijk van hoeveel tijd er uitgetrokken wordt voor eigen opzoekingswerk. De inhoud kan vooraf geraadpleegd worden via het online leerplatform van de Universiteit Antwerpen (ook na de workshop gratis toegankelijk).

Workshops Academisch Nederlands

Wanneer de leerlingen een bezoek brengen aan de bibliotheek kunnen zij aansluitend deelnemen aan een workshop Taalvaardig starten in het hoger onderwijs. Deze workshop is een introductie academisch Nederlands. Leerlingen maken kennis met authentiek studiemateriaal en toetsen er hun eigen taalvaardigheid af. Ze krijgen tips om open examenvragen te beantwoorden en papers te schrijven.

De workshop duurt ca. 50 minuten en wordt aangeboden door Monitoraat op maat, op vraag van de leerkracht of de school. De workshop kan ook los van een bibliotheekbezoek geboekt worden bij Monitoraat op maat zelf.

Meer informatie vind je op de website van Monitoraat op maat.

Praktisch

  • Voor leerlingen in het 6de jaar.
  • Gelieve ten minste 10 werkdagen op voorhand uw bezoek aan te vragen.
  • Elke groep leerlingen wordt begeleid door voldoende leerkrachten.
  • Bezoeken zijn gratis.