Secundaire scholen

De universiteitsbibliotheek werkte een programma uit op maat van middelbare scholen.

Rondleiding

Tijdens de rondleiding bezoeken we de leeszaal van de bibliotheek. De leerlingen kunnen zich zo een beeld vormen van de bibliotheek. Na de rondleiding nemen we de leerlingen mee naar een computerklas.
Let op: Het is niet mogelijk om in groepsverband in de leeszalen te werken, boeken te ontlenen of magazijnaanvragen te doen.

Een rondleiding duurt ca. 30 minuten en kan gecombineerd worden met de workshop Informatievaardigheden en een workshop Academisch Nederlands.

Workshop Informatievaardigheden

De workshop gaat dieper in op de eigenschappen van wetenschappelijke publicaties waarmee aan een universiteit gewerkt wordt. De leerlingen zoeken in een wetenschappelijke bron en we gaan dieper in op het beoordelen en verwerken van gevonden resultaten.

Deze workshop combineert een stukje theorie met oefeningen. De focus ligt op de digitale bibliotheek en op het omgaan met wetenschappelijke informatie.

De leerlingen hebben een onderwerp voor een werkstuk, waarvoor zij (referenties van) wetenschappelijke literatuur gebruiken. Hou er ook rekening mee dat 80% van de informatie die leerlingen in een universiteitsbibliotheek kunnen vinden, geschreven is in het (academisch) Engels.

De workshop duurt 1,5u tot maximaal 2uur, afhankelijk van hoeveel tijd er uitgetrokken wordt voor eigen opzoekingswerk. De inhoud kan vooraf geraadpleegd worden via het online leerplatform van de Universiteit Antwerpen (ook na de workshop gratis toegankelijk).

Workshops Academisch Nederlands

Wanneer de leerlingen een bezoek brengen aan de bibliotheek kunnen zij aansluitend deelnemen aan een workshop rond Academisch Nederlands.

Er worden momenteel drie verschillende workshops Academisch Nederlands aangeboden die de leerlingen moeten voorbereiden op hun studies aan de universiteit. De thema's zijn taalvaardigheid, leesvaardigheid en notities maken. Meer informatie vind je op de website van Monitoraat op maat.

Elke workshop duurt ca. 50 minuten en wordt aangeboden door Monitoraat op maat op vraag van de leerkracht of de school. De workshops kunnen ook los van een bibliotheekbezoek geboekt worden bij Monitoraat op maat zelf.

Praktisch

  • Voor leerlingen in het 6de jaar.
  • Gelieve ten minste 10 werkdagen op voorhand uw bezoek aan te vragen.
  • Elke groep leerlingen wordt begeleid door voldoende leerkrachten.
  • Bezoeken zijn gratis.