Bekijk de sfeervideo van de slotceremonie

Na drie geslaagde inleefreizen in Bukavu tijdens de periode 2016-2019 ontvangt USOS een groep studenten van de Université Catholique de Bukavu (UCB) voor een onderdompeling in België. Tien studenten en twee begeleiders verblijven individueel bij gastfamilies. Ze voeren een observatieopdracht uit op basis van een eigen gekozen thema binnen hun studiedomein. De observaties gebeuren door middel van bezoekjes, interviews of kijkstages. Een vrijwillige academische coach helpt hen bij het schrijven van hun werk, dat ze aan het einde van hun verblijf verdedigen voor een academische jury.

Een groep studenten en pas-afgestudeerden van USOS organiseert voor deze uitwisseling groepsactiviteiten en excursies in Antwerpen en in heel België. Deze groep bereidt zich zelf voor om volgende zomer op inleefreis te gaan naar Bukavu.

USOS zit sinds 2015 in een wederkerig partnerschap met de UCB. De samenwerking staat in functie van uitwisseling van onderzoek en onderwijs op institutioneel niveau en exposures (inleefreizen) en stages op persoonlijk niveau. 

Deze uitwisseling is onderdeel van het Global Minds programma van UAntwerpen en krijgt daarvoor middelen van VLIR-UOS.

Programma

 • 2-11 november: quarantaine in hostel

 • 4 november: uitleg over de opdracht van het werk (online, prof Kamala KAGHOMA - UCB)

 • 5 november: sessie over interviews doen (online, Sarah Vancluysen - IOB)

 • 6 november: introductie op België (online)

 • 7 november: introductie op de Nederlandse taal (online)

 • 10 november: vaccinatie

 • 11 november: stadswandeling in Antwerpen

 • 12-14 november: weekend in Herentals, samen met de groep van USOS

 •    Debat over koloniaal verleden, ontwikkelingssamenwerking en armoede

 •    Congolese dans

 •    Karaoke

 •    Introductie op België 

 • 19 november: rondleiding op de universiteit, uitleg over de bibliotheek en ontmoeting met leden van AYO

 • 20 november: bezoek aan de haven van Antwerpen

 • 23 november: Congolees koken + avondmaal

 • 26 november: ontmoeting met dienst Diversiteit van UAntwerpen

 • 27 november: gegidste wandeling door Brussel, langs koloniale sporen en Matongé

 • 30 november: bezoek brouwerij De Koninck

 •  3 december: feedback op werk + deadline indiening werk

 • 4 december: bezoek Brugge

 • 5 december: juryverdediging + slotceremonie (livestream)

 • 8 december: bezoek Instituut voor Tropische Geneeskunde en gegidste wandeling door Antwerpen langs koloniale sporen

 • 9 december: vertrek

De studenten komen uit verschillende studiedomeinen en werden door de UCB geselecteerd op basis van een competitieve oproep.

De gastfamilies dienden zich aan na een oproep van USOS. De meeste families hebben een link met USOS als oud-deelnemer, of hebben gestudeerd of gewerkt aan UAntwerpen.

Hieronder lees je meer over de deelnemers en de families.

Annette NGOMORA MUHANZI - Sociale Wetenschappen

Annette observeert Belgische families in vergelijking met Congolese families. Ze verblijft in Brussel bij de familie van Petra Meier, decaan Sociale Wetenschappen van UAntwerpen. Haar academische coaches zijn Nina Van Eekert en Naomi Biegel, sociologen aan UAntwerpen.

Kerene BUSHIGE - Economie

Kerene observeert hoe vrouwen in het Antwerpse hoger onderwijs familieleven combineren met werk. Zij verblijft samen met Tatiana in Antwerpen bij Lea Van Litsenborgh, docente Orthopedagogie-Toegepaste Jeugdcriminologie aan KdG Hogeschool in Antwerpen. Haar academische coach is Vicky Van Woensel, loopbaancoach en praktijkassistent aan de faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie aan UAntwerpen.

Felista BILUGE KAHASHA - Geneeskunde

Felista observeert de behandelingen vasculaire pathologieën in België. Zij verblijft in Deurne bij de familie van Sanne Coremans, maatschappelijk werker bij CAW Antwerpen. Haar coach is Steven Van Offel, arts in opleiding aan UZ Gent.


Nicole NSIMIRE KAMUNDALA - Agronomie

Nicole observeert het beheer van familiale landbouwbedrijven in België. Zij verblijft in Wilrijk bij Heidi Cobbaert, bio-boerin en oud pastoraal medewerkster van UAntwerpen. Haar coach is Ingrid Mertes van de Boerenbond.

Tatiana BINJA BAGULA - Rechten

Tatiana bestudeert het belastingsbeleid tegenover bedrijven in België in vergelijking met Congo. Ze verblijft samen met Kerene in Antwerpen bij Lea Van Litsenborgh, docente Orthopedagogie-Toegepaste Jeugdcriminologie aan KdG Hogeschool in Antwerpen. Haar coach is Roel Dom, medewerker van de Wereldbank.

Jasmine Arianne Faty AKETI - geneeskunde

Jasmine observeert de werking van pediatrie in de Belgische ziekenhuizen. Ze verblijft in Zwijndrecht bij het gezin van Charlotte Draelants, arts bij het AZ Nikolaas ziekenhuis. Haar coach is Hilde Feyen, pediatrisch verpleegkundige en onderzoekster aan UAntwerpen.

Alissa OKOKO SAFI - Economie

Alissa observeert familiale landbouwbedrijven in België. Ze verblijft in Berchem bij Katleen Van Braekel, medewerkster klimaatbeleid bij Provincie Antwerpen. Haar coach is Ingrid Mertes van de Boerenbond.

Perles BALEZI ALIKA - Economie

Perles bestudeert tegenpartijrisico voor kredieten op lange termijn in vergelijking met de Congolese bankensector. Ze verblijft in Kontich bij het gezin van Pieter Defoort, senior manager bij PwC Belgium. Haar coach is Stéphane Mertens de Wilmars, Quantitative Analyst bij PwC Belgium.

Julienne BINTI SIMAOFU NFUNDIKO - Informatica

Julienne bestudeert de technieken voor digitalisering in functie van de uitbouw van de universiteitsbibibliotheek van de UCB. Ze verblijft in Brussel bij Stéphane Mertens de Wilmars, Quantitative Analyst bij PwC Belgium. Haar coach is Hans De Backer, bibliothecaris aan UAntwerpen.

L'africain ISIA BENOIT - Economie

L'africain bestudeert de comparatieve voordelen van industriële productie in België. Hij verblijft in Brussel bij Lieve Vangehuchten, docent Spaans aan UAntwerpen. Zijn coach is Rob Embrechts, professor emeritus aan de faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie aan UAntwerpen.

Daniel TENDA NYOGOLE - begeleider en onderzoeker aan Centre d'Expertise en Gestion Minière in Bukavu

Daniel bekijkt hoe oude mijnsites een nieuwe bestemming kunnen krijgen. Hij doet daarvoor stage bij IPIS en werkt samen met C-Mine in beringen. Hij verblijft in Mortsel bij Floor Keuleers, project manager bij International Crisis Group. 

Toussaint BACISHOGA - begeleider en coördinator studentgerichte diensten aan de UCB

Toussaint observeert hoe UAntwerpen haar studentgerichte diensten inricht. Hij verblijft in Borgerhout bij Lies Buerman, leerkracht Frans aan het Sint-Jozefinstituut in Kontich. Hij wordt begeleid door Koenraad Keignaert, hoofd studentengerichte diensten van UAntwerpen.