Stel je kandidaat als gastgezin

Geef jouw gezin een internationale twist

USOS vzw zoekt gastgezinnen voor studenten uit Bukavu (DR Congo) en Oujda (Marokko) die in september een maand lang een intercultureel programma in Antwerpen volgen. Wil je een student met een andere culturele achtergrond in je huis verwelkomen? Meld je dan aan voor deze unieke uitwisseling!

Over USOS vzw

USOS vzw promoot globaal burgerschap aan Universiteit Antwerpen door middel van campusactiviteiten, studentenuitwisselingen en interuniversitaire samenwerkingen. We werken samen met negen partners uit het Globale Zuiden, waarmee we bruggen bouwen tussen verschillende culturen door middel van uitwisseling van studenten en personeel.

Wie zoeken we?

Voor deze uitwisseling zoeken we gastgezinnen die bereid zijn om een student de hele maand september in hun gezin op te nemen.

Als gastgezin bied je de student een aparte kamer of ruimte en zorg je ervoor dat hij of zij zich thuis voelt. De studenten zullen tijdens de meeste weekdagen een inhoudelijk programma volgen aan de Universiteit Antwerpen. Tijdens een aantal avonden en zaterdagen volgen ze sociale en culturele activiteiten georganiseerd door de studenten van USOS. De nadruk van het familieleven ligt op de avonden en de zondagen.

Het programma

Gastgezin 

Het programma legt een nadruk op de onderdompeling in het Belgische leven, waarbij de buitenlandse studenten kennis maken met Antwerpen via hun verblijf bij een gastgezin. Studenten leren hoe het is om in België te wonen en beleven verschillende aspecten van het superdiverse Belgische gezinsleven.

Inhoud programma 

Verder volgen de studenten ook een thematisch programma, dat georganiseerd wordt door USOS, de Universiteit Antwerpen en partners in het Antwerpse sociale en medische veld. De gaststudenten verdiepen zich elk in één van volgende thema's, waarvoor ze aan het einde van het verblijf een groepswerk indienen:

 • Integratie van migranten in het onderwijs en op de arbeidsmarkt
 • De rol van voeding en beweging bij diabetes type 2
 • Toegang tot seksuele en reproductieve rechten voor vrouwen

Socio-cultureel programma 

Tot slot organiseren de Antwerpse  studenten wekelijks sociale, toeristische en culturele activiteiten, soms 's avonds en vaak op zaterdag. Op zondagen kunnen de studenten genieten van familiale activiteiten met hun gastgezin.

Wat wordt er verwacht van een gastgezin?

 • Je neemt een student in huis voor de hele maand september
 • Je geeft de student een aparte kamer of ruimte en betrekt hem of haar in het gezinsleven
 • Je woont op max. 40 minuten reistijd met het openbaar vervoor van centrum Antwerpen 
 • Je zorgt voor maaltijden, de mogelijkheid om kledij te wassen en voorziet in andere basisbehoeftes van de student
 • Je helpt de student op tijd te zijn voor activiteiten en maakt hem of haar wegwijs in het openbaar vervoer
 • Leden van je gezin kunnen tijd vrij maken om de student op zijn/haar gemak te stellen en te betrekken bij familiale activiteiten of activiteiten met vrienden, buren,...
 • Je ontvangt de student met een open hart en een open houding tegenover andere culturele oriëntaties
 • Je hebt een basiskennis Nederlands en een van de volgende talen: Frans, Darija of Kiswahili
 • Je gaststudent verkeert in de mogelijkheid om op bepaalde dagen thuis te blijven en te werken aan het groepswerk. Er zal niet op elke dag een programma zijn. De student zal zelf beschikking hebben over een laptop.

USOS voorziet geen financiële vergoeding voor de gastfamilies. De gezinnen dekken zelf de maaltijden binnen het gezin, de uitstappen binnen het gezin, etc. USOS beschikt over projectfinanciering om de activiteiten van het formele programma voor de gaststudent te dekken. Er is daarbij ook een budget voor transport- en telefoonkosten. Maaltijden in het kader van het programma (bv lunch) worden door USOS gedekt.

Tijdens het weekend van 13-15 september trekken de gaststudenten samen met studenten van USOS op weekend naar Herentals.

Het registratieformulier geeft je de mogelijkheid om je op te geven als reserve- of noodgezin. Hiervoor zijn de voorwaarden soepeler.

Geïnteresseerd?

Ben je kandidaat om gastgezin te worden? Meld je dan aan via deze link. Na registratie word je uitgenodigd voor een infosessie op woensdagavond 26 juni op de stadscampus. Hier maak je kennis met USOS, met de andere families en met de betrokken Antwerpse studenten.

Na registratie kan je erop rekenen dat je gezin zal deelnemen. De definitieve bevestiging volgt na de infosessie van 26 juni.

Voor vragen of meer informatie kan je contact opnemen met Janus Verrelst via janus.verrelst@uantwerpen.be of 03 265 56 54.