Biologie

Biologie

Van biomolecule tot ecosysteem.

Als bioloog heb je interesse in al wat leeft en in natuurlijke systemen in het bijzonder. Je wil weten hoe cellen, organismen en ecosystemen opgebouwd zijn en functioneren. Hoe natuurlijke systemen zich aanpassen aan veranderingen in de omgeving. Hoe de klimaatverandering het leven op aarde beïnvloedt en wat we daaraan kunnen doen.

Ga voor het totaalplaatje

Bestudeer het leven in alle vormen, van virussen tot walvissen, en begrijp hoe het leven ontstaan is, waar de enorme diversiteit aan levensvormen vandaan komt en hoe organismen zich blijven aanpassen. Al in de bacheloropleiding krijg je inzicht in de complexe biochemische processen in de cel en hoe deze gestuurd worden door het genetisch materiaal. Je leert hoe planten, dieren en andere organismen functioneren, hoe ze hun omgeving gebruiken en hoe ze samenleven in gemeenschappen. Je bestudeert het functioneren van ecosystemen en de invloed van de mens op het milieu. Klinkt dat als iets voor jou?

Andere wetenschappen

Om biologie te studeren heb je een degelijke voorkennis wiskunde, chemie en fysica nodig. In de eerste twee delen van het bachelortraject diepen we daarom je kennis van deze basiswetenschappen uit, steeds met de toepassingen in de biologie in het vizier.

Handen uit de mouwen

... en voeten in de modder! Een echte bioloog doet een groot deel van het werk in het veld in plaats van achter de boeken. Alpiene, tropische en mariene veldcursussen helpen je de materie écht te doorgronden.

Ga internationaal

De opleiding biologie aan UAntwerpen staat wereldwijd erg hoog aangeschreven, want ze is stevig verankerd in onderzoek op internationaal topniveau. Naast de Nederlandstalige masteropleidingen, zijn er ook Engelstalige masteropleidingen in de biologie. Deze opleidingen trekken studenten van alle continenten aan. Je opleiding heeft dus sowieso een internationale toets.

De habitats van de bioloog

De opleiding tot bioloog lijkt erg specifiek, en toch kan je er heel diverse jobs mee doen. Biologen kunnen zowel in klaslokalen als in het regenwoud als in het labo terechtkomen. Misschien in de buurt van Antwerpen, misschien aan de andere kant van de wereld.

Studenten biologie ontdekken PFAS in duurzame rietjes