Onderwijsmissie en visie

De master in de Verpleegkunde en Vroedkunde biedt een academische bovenbouw op de bachelor in de verpleegkunde of vroedkunde. De academische vervolmaking vindt plaats aan de Universiteit Antwerpen in samenwerking met de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, de Karel de Grote-Hogeschool en de HZ University of Applied Sciences. Deze samenwerking binnen de Associatie Universiteit Antwerpen en Hogescholen Antwerpen (AUHA) met een internationale partner opent het vizier voor een innovatieve benadering van deze opleiding. De opleiding is competentiegericht. De aanbevelingen voor goed medisch en verpleegkundig onderwijs - zoals de Dublin-descriptoren en de CanMeds-rollen (medisch expert, communicator, teamspeler, manager, gezondheidspromotor, wetenschapper en professional) - hebben de opbouw van het programma gestuurd.

Verpleegkunde en vroedkunde van de Universiteit Antwerpen kiest heel bewust voor een generieke hoogstaande academische opleiding. Internationaal sluit deze dan ook aan bij de master in nursing sciences en biedt de mogelijkheid aan vroedvrouwen en verpleegkundigen om zich verder te ontwikkeling op academisch masterniveau. Als verpleegkundige of vroedvrouw met het master diploma kun je daarna gaan werken op academisch niveau met vraagstukken op het gebied van interventie, innovatie- en implementatieprocessen in de gezondheidszorg. Hierbij zullen de alumni klinisch leiderschap, wetenschappelijk onderzoek, evidence based handelen en een academische attitude nastreven.

Het vertrekpunt hierbij was de doelstelling de student te brengen tot het beheersen van vier rollen. Deze werden gedestilleerd uit de analyses van mens en maatschappij en reflecties uit het beroepenveld. Deze rollen zijn:

  • de master verpleegkunde en vroedkunde als clinical leader;
  • de master verpleegkunde en vroedkunde als onderzoeker;
  • de master verpleegkunde en vroedkunde als evidence based deskundige;
  • de master verpleegkunde en vroedkunde als academisch zorgverlener

Contactpersonen

Prof. dr. Bart Van Rompaey, voorzitter onderwijscommissie, voorzitter examencommissie
Prof. dr. Olaf Timmermans, ondervoorzitter onderwijscommissie