Kunststudenten strijken voor tiende keer neer op Campus Drie Eiken

Studenten Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen vieren 360ste verjaardag op UAntwerpen met openluchtexpo In Situ

Op Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen worden studenten en medewerkers de komende maanden verrast door unieke kunstwerken. Om de twee jaar slaan de studenten van de opleiding In Situ van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en de Commissie Kunst op de Campus van UAntwerpen de handen in elkaar voor het openluchtkunstproject KUNST OP DE CAMPUS. De opdracht? Een tijdelijk lowbudgetwerk voor de buitenruimte creëren. De tentoonstelling loopt van 27 april tot 2 juli.

Het is al de tiende keer dat Campus Drie Eiken van UAntwerpen de thuisbasis is voor het In Situ-project. Onder begeleiding van hun docenten creëren tien studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen aan de School of Arts van de AP Hogeschool hun eigen kunstwerken. Deze kunstwerken worden gemaakt in het kader van hun masterproef. Naar traditie worden de kunstwerken buiten tentoongesteld.

Speciale editie 

Vanaf 2003 creëren de studenten ter gelegenheid van In Situ locatiegebonden kunstwerken die daarna tentoongesteld worden in openlucht op Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen. De editie is dit jaar toch nog net iets specialer, het is namelijk de tiende editie dat het In Situ-project doorgaat en bovendien is het de 360e verjaardag van de Academie. “We brengen met deze speciale editie ook een boekje uit met daarin wat meer over de geschiedenis van de afgelopen edities en de kunstwerken,” vertelt Mieke Briels van UAntwerpen.

Bakstenen muur 

Na 20 jaar is het misschien ook leuk om even terug te blikken naar hoe het allemaal begon en dit met … een bakstenen muur. “In het studentenrestaurant op Campus Drie Eiken staan grote bakstenen muren, dit leek mij toen de perfecte manier om studenten hier hun kunst te laten zien,” zegt Mieke. Briels was in die tijd voorzitter van de Commissie Kunst op de Campus en wilde kunst dichter bij de studenten brengen. “Kunst die gemaakt is door leeftijdsgenoten spreekt de studenten veel meer aan,” voegt Mieke er nog aan toe. Mieke Briels zocht toen contact met KDG en de Academie en deze mochten twee studenten per jaar afvaardigen die ieder zes maanden hun kunst op de campus mochten tentoonstellen. Na drie jaar was het concept aan vernieuwing toe en kwam Briels met een hele andere kunstvorm in contact: In Situ. Ze gaf de studenten en hun docenten carte blanche en voor hen was de prachtige Campus Drie Eiken een speeltuin vol inspiratie. Zo ontstond een mooi project.

Unieke locatie 

In Situ leidt jonge kunstenaars op om kunst te maken voor een specifieke plek, vaak in opdracht. Vijvers, weilanden, bruggen en de gebouwen zelf vormen altijd het canvas voor hun werk. Werken variëren van moeilijke installaties tot intieme stukken, filosofische tot humoristische inspiraties. “Voor kunstenaars is deze campus de perfecte plaats om hun inspiratie de vrije loop te laten gaan,” zegt Briels. De opdracht die de studenten zullen uitvoeren voor hun masterproef wordt in de buitenlucht opgesteld.  

(1) ART ON CAMPUS → In Situ³ masters at Drie Eiken | Facebook