In SITU trakteert Campus Drie Eiken op een vleugje kunst

Studenten School of Arts (AP Hogeschool) bouwen openluchttentoonstelling met creaties op campus UAntwerpen in Wilrijk

Op Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen worden studenten en medewerkers de komende zes maanden verrast door unieke kunstwerken. Om de twee jaar slaan de studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (AP Hogeschool) en de Commissie Kunst op de Campus van UAntwerpen de handen in elkaar voor het openluchtkunstproject In SITU. De opdracht? Een tijdelijk low budget werk voor de buitenruimte creëren. De tentoonstelling  loopt van 6 mei tot 17 oktober.   

Sinds 2003 is Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen de thuisbasis van het In SITU-project. Onder begeleiding van hun docenten creëren de studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen aan de School of Arts van de AP Hogeschool hun eigen kunstwerken. Het doel? Een openluchttentoonstelling met tijdelijke kunstwerken op en rond de campus. 

Omgeving als inspiratiebron

In SITU leidt jonge kunstenaars op om, vaak in opdracht,  kunst te maken voor een specifieke plek. De tijdloze tuinarchitectuur van Jacques Wirtz op Campus Drie Eiken daagt de – desteeds meer internationale – studenten uit. De waterpartijen, de weiden maar ook de bruggetjes en de gebouwen zelf zijn steeds weer het canvas waarop gewerkt wordt. De werken variëren van stoere installaties tot intieme stukjes, van filosofisch tot humoristisch geïnspireerd. 

 

De studenten verspreiden twaalf unieke creaties op en rond de campus. Een van hen is Feng Li. Met zijn werk Negotiation bouwde hij een reuzenkatapult, die richting het oude fort staat. “Ik wilde een out of place object plaatsen, dat toch verbonden is met zijn omgeving. Een object waarvan de kenmerken zodanig afwijken van de site waar het wordt tentoongesteld, dat het onmogelijk is het te herkennen als cultureel onderdeel van die plaats”, zegt de kunstenaar. 

Opsteker voor studenten

Traditioneel is de tentoonstelling tijdelijk. De werken worden dan in de vroege zomer verwijderd.  Maar voor deze editie blijven de werken tot 17 oktober 2021 staan. “Niet iedereen komt in deze tijden dagelijks naar de campus. Omdat we al onze medewerkers en studenten de kans willen geven te genieten van deze werken, gemaakt door leeftijdsgenoten van onze studenten, blijft de tentoonstelling dit jaar langer staan”, zegt Mieke Briels (UAntwerpen). 

De organisatoren zien het als een opsteker voor de studenten die weer wat vaker naar de campus mogen komen. Maar de campus in Wilrijk is ook vrij toegankelijk voor het publiek.  Wie deze zomer een wandelingetje wil maken op en rond Campus Drie Eiken, kan dit dus combineren met een vleugje kunst.