Bedrijfs­wetenschappen en Economie

Accreditaties en rankings

Accreditaties

  • De opleidingen van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie zijn officieel erkend door de Vlaamse overheid op basis van een accreditatie door NVAO.
  • Sinds 2005 zijn de managementopleidingen van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie geaccrediteerd door AACSB.
  • In 2020 verlengde EFMD de programma-accreditaties voor de opleidingen TEW: bedrijfskunde en Handelsingenieur voor vijf jaar.
  • In 2023 behaalde de Faculteit, inclusief de activiteiten en het portfolio van Antwerp Management School (AMS), de prestigieuze EQUIS-accreditatie voor een periode van 3 jaar verkregen.

Deze accreditaties bevestigen dat het onderwijs binnen de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie voldoet aan de hoogste internationale standaarden. Op dit ogenblik is de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie aan de Universiteit Antwerpen de enige in Vlaanderen met meerdere internationale accreditaties.

De Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie behaalt prestigieuze EQUIS accreditatie

De Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie, inclusief de activiteiten en portfolio van Antwerp Management School (AMS), behaalt de prestigieuze EQUIS accreditatie voor een periode van 3 jaar. Hiermee maken we officieel deel uit van een selecte groep van top-tier business schools.

Het EQUIS-label wordt uitgereikt door European Foundation for Management Development (EFMD), een non-profitorganisatie die streeft naar de verbetering en internationalisering van managementonderwijs. Met het label erkent en ondersteunt EFMD business schools die vooruitstrevend zijn op vlak van academische kwaliteit, internationalisering en connecties met de praktijk. EQUIS is dus een wereldwijd erkend keurmerk.

Na een grondige evaluatie van onze programma's, faciliteiten en staff, prees het peer review team ons voor onze sterke banden met het werkveld en voor de integratie van duurzaamheid en ethiek in al onze activiteiten.

Vanaf vandaag heeft de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie dus drie internationale accreditaties op haar naam staan, van twee van de meest prestigieuze internationale accreditatie-instellingen: de Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB), en de European Foundation for Management Development (EFMD) via onze EFMD-programma-accreditatie en natuurlijk EQUIS. Door de EQUIS-accreditatie van de FBE zijn de programma's van de Antwerp Management School drievoudig geaccrediteerd (EQUIS, AACSB & AMBA).

"We zijn vereerd om deel uit te maken van deze selecte groep van leading business schools. Deze erkenning weerspiegelt onze toewijding aan het bieden van kwalitatief onderwijs en onderzoek. Tegelijkertijd is EQUIS ook een aanmoediging om het nog beter te doen, rekening houdend met de globale uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd. Ten slotte wil ik al onze professoren, medewerkers, alumni en studenten bedanken. Zonder hen hadden we niet kunnen bereiken", aldus decaan Prof. Dr. Koen Vandenbempt. 

We kijken uit naar de toekomst, om onze missie van academische uitmuntendheid, innovatie en verantwoord leiderschap in de komende jaren verder te zetten.

Rankings

Er bestaat een heel gamma aan rankings, die elk met hun met hun eigen methode de kwaliteit van universiteiten wereldwijd beoordelen. Sommige rankings hebben betrekking op de hele UAntwerpen, anderen zijn specifiek voor de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie

Financial Times ranking

De Financial Times stelt sinds 2005 een wereldwijde rangschikking op van de beste Masters in Management-opleidingen. Onze Master in Business Economics werd in 2018 voor het eerst opgenomen en palmt dit jaar wereldwijd plaats 87 in, een plaats hoger dan in 2022. De UAntwerpen staat zo als enige Vlaamse universiteit in de prestigieuze Masters in Management Ranking 2023. Van de 100 geselecteerde masteropleidingen kreeg de Antwerpse opleiding bovendien de 6de plaats voor beste prijs-kwaliteitsverhouding

Ook in de Financial Times European Business school ranking 2023 staat de UAntwerpen voor het derde jaar op rij opgenomen als enige Belgische universiteit. UAntwerpen staat op de 88e plaats.

Young University Rankings

UAntwerpen, opgericht in 2003, scoort als jonge universiteit bijzonder goed in de Young University Rankings:

World University Rankings

Daarnaast is de UAntwerpen opgenomen in de:

Voor meer info kan je terecht op de centrale rankings pagina.