Rankings kennen een wereldwijde positie toe aan een universiteit. Zo kunnen studenten, onderzoekers en andere gebruikers eenvoudig universiteiten vergelijken.

Elke ranking hanteert een eigen methode. Een set van indicatoren vormt telkens de basis voor de berekening van de totaalscore. De keuze en het toegekende gewicht van die indicatoren zijn dus zeer bepalend voor de rankingpositie van een universiteit.
 

Young University Rankings

UAntwerpen, opgericht in 2003, scoort als jonge universiteit bijzonder goed in de Young University Rankings:

World University Rankings

UAntwerpen in

Enkele opmerkelijke prestaties bij onze opleidingen…

De masteropleiding opleidings- en onderwijswetenschappen kreeg een verdiende 81ste plaats in de Times Higher Education Subject Ranking 2020. Ook de rechtenopleiding scoort goed in die ranking met plaats 101-125. In de Times Higher Education Subject Ranking Social Sciences en Subject Ranking Business Economics vind je UAntwerpen terug op plaats 126-150. UAntwerpen stijgt dit jaar in de Times Higher Education Subject Ranking Arts & Humanities en Subject Ranking Physical Sciences naar plaats 151-175.

Daarnaast doet UAntwerpen het goed in de Shanghai Communication Subject Ranking 2021: de opleiding communicatiewetenschappen steeg naar de 39ste plaats. In de Shanghai Political Sciences Subject Ranking 2021 vind je onze opleiding politieke wetenschappen terug op plaats 51-75.

De masteropleiding Business Economics werd in 2018 voor het eerst opgenomen in de Masters in Management Ranking van de Financial Times. UAntwerpen staat in 2021 op de 90ste plaats en behaalde bovendien wereldwijd de 6de plaats voor beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Ontdek meer over specifieke rankings van onze Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie
 

Meer weten?

 • Shanghai (ARWU)
  Vergelijkt 1200 hogeronderwijsinstellingen met elkaar. Gehanteerde criteria zijn o.a. winnaars van Nobelprijzen en Fields Medals, aantal toppublicaties en citaties.
   
 • Times Higher Education Ranking
  Gebaseerd op 13 indicatoren verdeeld over 5 brede categorieën, elk met verschillende wegingsfactoren. In de totaalscore telt reputatie voor 1/3 mee.
   
 • QS Ranking
  Richt zich op onderzoeks- en onderwijsparameters, waarbij de impact van reputatie geldt voor 50% van de totaalscore.
   
 • Best Global Universities Ranking
  Is een ranking gebaseerd op de Web of Science. Naast parameters gerelateerd aan onderzoeksperformantie wordt 25% van de totaalscore toegekend aan reputatie indicatoren.
   
 • Reuter’s top 100: Europe’s Most Innovative Ranking
  Meet het innovatiepotentieel van universiteiten gebaseerd op een aantal objectieve indicatoren.
   
 • CWTS Leiden Ranking
  Een ranglijst van universiteiten gemeten naar de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek.
   
 • U-Multirank
  Een multidimensionele tool waarmee studenten en andere gebruikers eenvoudig universiteiten kunnen vergelijken op vlak van onderwijs- en onderzoeksparameters.
   

Contact

Rectoraat UAntwerpen:  Andrea Aerts en Joëlle Pletinckx