Bedrijfs­wetenschappen en Economie

Studiebeurzen

Financiële steun bij jouw volgende stap

Heb je een diploma van de UAntwerpen op zak, maar ben je nog niet klaar met studeren? Daar staan we helemaal achter! Op deze pagina vind je een overzicht van studiebeurzen, zowel in binnen- als in buitenland, die je financieel kunnen ondersteunen.

Fund for International Studies (FIS)

​De faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie reikt ieder jaar een aantal beurzen uit aan masterstudenten en pas-afgestudeerden die ervan dromen om verder te studeren in het buitenland.

Om in aanmerking te komen, moet je:

 • een masterstudent toegepaste economische wetenschappen, sociaal economische wetenschappen, handelsingenieur of handelsingenieur in de beleidsinformatica zijn; of in de afgelopen drie jaar je diploma in één van die richtingen hebben behaald;
 • zeer goede studieresultaten hebben;
 • nog niet begonnen zijn aan je buitenlandse studie.

Interesse? Vul dan dit aanvraagformulier invullen in, met daarin je motivatiebrief, CV en een financieel overzicht van je kosten. De oproep wordt elk jaar in januari opgestuurd naar studenten die in aanmerking komen. De deadline voor het indienen is 19 maart 2023. Meer info kan je opvragen bij celine.kuysters@uantwerpen.be

Lucas ging dankzij het Fund for International Studies naar de London School of Economics

Voormalig student handelsingenieur, Lucas Ulenaers, ging dankzij het Fund for International Studies van de faculteit naar de London School of Economics, waar hij de MSc Economics volgt.

"Ik heb al veel bijgeleerd, want het niveau ligt erg hoog. Velen willen hierna een doctoraat doen. In mijn keuzevak leg ik me toe op milieueconomie, wat ik zeker ook in mij carrière wil gebruiken. Verder heb ik medestudenten van over de hele wereld leren kennen, wat een grote verrijking is. Daarnaast LSE organiseert lezingen met vooraanstaande figuren zoals premiers, economen en centrale bankiers. De locatie in Londen is natuurlijk ook mooi meegenomen! 

Ik zou iedereen die nog een stap verder wil zetten na studies aan FBE zeker aanraden om een aanvraag in te dienen bij een topuniversiteit, en voor de FBE FIS beurs te gaan. Zonder deze genereuze beurs was het voor mij niet mogelijk geweest om deze studie aan te vangen, en het ontvangen ervan gaf me ook vertrouwen dat ik de studie aan zou kunnen."

Antwerp Management School Scholarship

Onze strategische partner, de Antwerp Management School, biedt financiële beurzen aan masterstudenten van de Universiteit Antwerpen, met beperkte financiële middelen.

De beurs

 • dekt tot 50% van de tuition fee
 • kan aangevraagd worden voor alle voltijdse masterprogramma's van AMS
 • door alle masterstudenten of recente alumni van de UAntwerpen

Aanvragen voor de intake van september 2024 worden doorlopend verwerkt, maar je start best zo snel mogelijk. Alle info vind je op de website van Antwerp Management School.

Heb je specifiek interesse in de Master in Strategic Human Resource Management of de Master in Finance? Dan kom je mogelijks ook in aanmerking voor de NMG-beurs van de mediagroep achter HRmagazine en FDmagazine die het volledige studiegeld dekt.

Andere studiebeurzen

Naast het Fund for International Studies en de Antwerp Management School Scholarship, kan je als student beroep doen op externe instellingen om een studiebeurs te bemachtigen. Een overzicht. 

Fayatbeurzen: Vlaamse beurzen voor topstudenten

Als student kan je beroep doen op de Fayatbeurzen, een nieuw beurzenprogramma van de Vlaamse regering. Met die beurs kan je financiële steun krijgen om naar een topuniversiteit te gaan. Zo wil de regering een internationaal netwerk van talentvolle Vlaamse studenten en alumni uitbouwen in verschillende vakgebieden, en het imago van Vlaanderen verder versterken in het buitenland.

Criteria

 • Je hebt een master behaald (uiterlijk 3 jaar geleden);
 • Je wil een kwalitatief hoogstaande opleiding starten aan een buitenlandse onderwijsinstelling;
 • Je hebt uitstekende studieresultaten en een uitstekende kennis van het Nederlands;
 • Je hebt geen andere beurs ontvangen voor de gevraagde opleiding.

Meer informatie vind je op de website van de Vlaamse Regering

Prince Albert fund

Het Prince Albert Fund is niet echt een studiebeurs, maar wel een volledig gefinancierd internationaal project buiten Europa voor een Belgisch bedrijf naar keuze. Eén jaar, één land, één project.

Criteria

 • je bent Belg, of tenminste 5 van de laatste 10 jaar hier gedomicilieerd
 • je hebt een masterdiploma en wil graag aan de slag in een bedrijfsomgeving
 • je spreekt vloeiend Engels. Andere talen zijn pluspunten
 • je hebt minstens 2 tot 3 jaar professionele ervaring
 • je bent 30 jaar of jonger 
 • je bent gemotiveerd, open-minded, ondernemend en wil graag nieuwe culturen leren kennen.

Meer informatie vind je op de website van het Prince Albert Fund.

Fernand Lazard Stichting

De Fernand Lazard Stichting wil jongeren dit jaar extra steunen met het verwezenlijken van hun droom en de financiële ondersteuning van hun projecten. In totaal voorziet de stichting €1.000.000 in 2023-2024 aan leningen en beurzen. De beurzen worden verleend aan jongeren die een jaar willen studeren aan een buitenlandse universiteit met wereldfaam. 

Om in aanmerking te komen, moet je:

 • in het bezit zijn van een universitair diploma van één van de Belgische universiteiten of over een diploma beschikken van een opleiding van het hoger onderwijs met volledig leerplan waarvan de studieomvang tenminste het equivalent van 5 studiejaren bedraagt. Je kan al een aanvraag indienen in het laatste studiejaar;
 • de nationaliteit bezitten van één van de lidstaten van de Europese Unie;
 • een aanvraag indienen voor 5 februari 2024​

Meer weten? Bezoek de website www.fernandlazard.be

BAEF

Het BAEF, of Belgian American Educational Foundation, organiseert een exchange fellowship program voor Amerikaanse en Belgische studenten. Elk jaar reikt de organisatie meer dan 70 studiebeurzen uit aan Belgische studenten en onderzoekers. Als jij interesse hebt om aan een topuniversiteit in de US te studeren, maar financiële steun nodig hebt, dan is dit misschien de beurs voor jou.

Criteria

 1. je moet de Belgische nationaliteit hebben
 2. je moet goede academische resultaten kunnen voorleggen
 3. je start tijdig met het applicatieproces, minstens een jaar op voorhand.

Meer info op de website van het BEAF.

Bert D'Hooghe ging dankzij een beurs naar het Europacollege

"Het is een teken van vertrouwen dat de faculteit in je opleiding investeert."