Bedrijfs­wetenschappen en Economie

Internationalisering

Ontdek de wereld

Als student kan je aan de faculteit op verschillende manieren buitenlandse ervaring opdoen

  1. Neem deel aan een uitwisselingsprogramma (o.a Erasmus) bij één van onze 140 partners.
  2. Via een double degree programma behaal je twee masterdiploma's aan twee topinstellingen.
  3. Tijdens de zomer- of wintermaanden kan je deelnemen aan een internationale summer school, in Antwerpen of in het buitenland.
  4. Je kan er ook voor kiezen je bachelor- of masterprogramma in het Engels te volgen. 
  5. Ook in onze Nederlandstalige opleidingen krijg je opleidingsonderdelen in het Engels. Daarbij zit je samen met internationale studenten in de aula. De international week on sustainability is er een mooi voorbeeld van.

Daarnaast verwelkomen we jaarlijks ongeveer 250 buitenlandse onderzoekers, professoren en bezoekers. De faculteit heeft akkoorden met meer dan 140 universiteiten in een 30-tal landen.

Een greep uit het internationale aanbod...


Getuigenissen van studenten


Chaim van Doorn "Internationalisering tijdens mijn studie heeft mij talrijke kansen geboden"

Tijdens mijn studie Handelsingenieur in de beleidsinformatica aan de Universiteit van Antwerpen kreeg ik de unieke kans om in mijn bachelor een summer school aan Georgetown University bij te wonen. Nadien ging ik tijdens mijn masteropleiding naar de University of Warwick, dankzij het Erasmus programma. In Warwick ontmoette ik iemand die voor een Indiase boutique strategy consulting firm werkte. Dat resulteerde in een zes maanden durend internship in New Delhi. Deze ervaringen als student en jonge professional buiten België waren fantastisch voor mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

Terug in België werkte ik voor Procter & Gamble, voornamelijk tijdens de Covid-periode en maakte later de overstap naar Accenture Strategy. Bij beide organisaties speelden mijn buitenlandse ervaringen een significante rol tijdens het sollicitatieproces. Bij Accenture kreeg ik dan weer de kans om te werken aan een Belgisch-Amerikaans project. Het klikte goed met het Amerikaanse leadership en de eerdere internationale ervaringen hielpen met een relocatie naar de VS, Chicago. 

In de zomer van 2023 sloot de cirkel zich. Ik mocht een les geven aan Georgetown University aan UAntwerpen studenten die de summer school bijwoonden die ik zelf jaren eerder had gedaan.

Welke kansen heeft internationalisering je gebracht, met welke uitdagingen ging internationalisering gepaard?

De internationalisering heeft mij talrijke kansen geboden, zowel tijdens sollicitatiegesprekken als in mijn carrière. Het heeft mij een andere kijk op problemen gegeven, waardoor ik creatiever kon zijn. De werkethiek die ik vanuit de Belgische universiteiten en cultuur meenam, werd gewaardeerd in het buitenland. Het uitwisselen van ‘best practices’ tussen landen en het onderhouden van internationale contacten waren waardevolle aspecten van mijn ervaring. Bovendien hielp mijn unieke positie als Belg in het buitenland bij het snel opbouwen van een eigen 'brand', wat nog belangrijker is in de VS. 

Desondanks waren er uitdagingen zoals het navigeren door verschillen in werkculturen en het aanpassen aan de Amerikaanse verwachtingen. Een voorbeeld is om iets vocaler te zijn in bedrijfsmeetings, wat soms in strijd was met de Belgische cultuur. Daarnaast bracht mijn verhuizing net voor een economische neergang extra stress met zich mee, gezien mijn afhankelijkheid van een werkvisum.

Wat zijn jouw tips en tricks voor andere studenten met internationale ambities?

  • Begin zo vroeg mogelijk met het benutten van de mogelijkheden die UAntwerpen biedt, zoals summer schools, uitwisselingsprogramma's, en internationale stages. Door vroeg te starten, kun je voortbouwen op elke ervaring. 
  • Treed uit je comfortzone en probeer zoveel mogelijk nieuwe dingen te doen om nieuwe mensen te leren kennen (bv., sluit je aan bij een sport club, ga naar een netwerking evenement). een goede vriend omschreef het mooi als het zijn van een ‘yes man’. Zeg op alle uitnodigingen en opportuniteiten die je krijgt ‘ja’. Dit helpt met snel een netwerk op te bouwen en je thuis te voelen in een nieuwe omgeving. 
  • Doe je huiswerk grondig; bereid je voor door je netwerk te raadplegen en onderzoek te doen naar potentiële contacten in het buitenland. 
  • Weet dat er ook moeilijke momenten zullen zijn, wat volkomen normaal is. Om deze tijden te overbruggen, helpt het om contact te onderhouden met het thuisfront, of zelfs iets eenvoudig te doen, zoals het kijken van Netflix. 
  • Soms is de beste strategie om niet te lang te twijfelen en de sprong te wagen, vooral als je aan het begin van je carrière staat en nog niet gebonden bent door familiale of financiële verplichtingen. Elk land waar ik heb gewoond, bood een fantastische ervaring die ik niet had willen missen.