Letteren en Wijsbegeerte

Meer weten over het onderwerp van de expo?

Met deze lees- en kijktips helpen we je op weg

Boeken

Non-Fictie

Fictie

Strip

Over de Bosnische oorlog
Love Thy Neighbour, a Story of War - Peter Maass
The Bosnia List - Kenan Trebincevic
Safe Area Gorazde - Joe Sacco
De Brug over de Tara - Frank Westerman 
De Tolk van Srebrenica - Hasan Nuhanovic

Voices from Srebrenica - Hasan Hasanovic, An Petrila
Srebrenica overleven - Hasan Hasanovic

Surviving the Bosnian Genocide: The Women of Srebrenica Speak - Selma Leydesdorff
Three Summers - Amra Sabic-El Rayess

They Would Never Hurt a Fly - Slavenka Drakulić
Catch the Rabbit - Lana Bastašić

Postcards from the Grave - Emir Suljagić 
Slowly Flows the Una - Faruk Šehić

The Road of Death - Sadik Salimovic


Over Sarajevo
​​Goodbye Sarajevo - Atka Reid, Hana Schofield
Sarajevo Marlboro - Miljenko Jergovic

The Cat I Never Named - Amra Sabic-El Rayess


Ex - Peter Vermeersch 



Films

  • Quo Vadis, Aida? - Jasmila Žbanić
  • No Man's Land - ​Danis Tanovic
  • Grbavica - Jasmila Žbanić
  • Welcome to Sarajevo - Michael Winterbottom


Interview Mario Boccia: in “The Story Behind The Photo” vertelt de Italiaanse fotojournalist Mario Boccia over zijn ontmoetingen met buitenlandse strijders uit Griekenland en Rusland die naar Bosnië en Herzegovina kwamen om samen met het Servische leger burgers te doden. Sommigen zeggen “vrijwilligers” en anderen noemen ze “huurlingen”. Bekijk het hier.

Projecten

De Vredesmars

Dit is een jaarlijkse vredesmars in Bosnië en Herzegovina, georganiseerd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de genocide in Srebrenica in 1995. 

Meer info


Het SniperAlley.photo project

Foto's over de Bosnische oorlog, gemaakt door verschillende fotografen, zijn verzameld in dit project en worden getoond op deze webpagina.


Most Mira-project door Kemal Pervanic

Vanuit het dorp Kevljani, buiten de stad Prijedor in het noordwesten van Bosnië, werkt het Most Mira project sinds 2009 actief aan een vreedzame toekomst voor de jeugd van Bosnië & Herzegovina.
Met behulp van activiteiten voor vredesopbouw vanuit de gemeenschap hebben ze duizenden jongeren uit de hele regio Prijedor en de rest van Bosnië en Herzegovina samengebracht om deel te nemen aan festivals en creatieve programma's op het gebied van kunst, onderwijs en architectuur met een groeiende internationale gemeenschap.

Meer info


Alma Mustafic's Srebrenica Cursus

Alma Mustafic is een Bosnische overlevende van de genocide, onderwijzeres en activiste die aandacht vraagt voor het bloedbad in Srebrenica door middel van educatieve cursussen en het toneelstuk “Gevaarlijke Namen”, gemaakt samen met Boy Jonkergouw.


De gedenkplaats van Srebrenica
Het Visual History Archive bevat momenteel 21 getuigenissen van overlevenden en getuigen van de oorlog en de genocide in Srebrenica in Bosnië-Herzegovina in 1995. De getuigenissen zijn opgenomen door het Srebrenica Memorial Center in samenwerking met Balkan Investigative Research Network (BIRN) in 2020 en 2021 in verschillende steden in Bosnië. De collectie bevat 8 getuigenissen van mannelijke en 13 getuigenissen van vrouwelijke geïnterviewden. De getuigenissen zijn opgenomen volgens de oral history-methodologie en bestrijken de vooroorlogse, oorlogs- en naoorlogse periodes. Alle getuigenissen zijn in het Bosnisch.

Meer info