Nocturne - Balsem voor de ziel - Livestream

Erfgoeddag wordt 20 in 2020... en dat vieren we in 2021! Speciaal voor deze verjaardag pakken we uit met een niet te missen nocturne. Uitgelezen vertellers lezen voor over de vele facetten van de nacht. Zij worden geïntroduceerd en geïnterviewd door prof. em. Frank Willaert

 • Schrijver en alumnus Hans Bogaert leest voor uit zijn debuutroman Echo. Hij neemt je mee naar het nachtelijke Berlijn, Rome en Amsterdam.
 • Prof. dr. Veerle Fraeters laat je kennismaken met twee middeleeuwse vrouwen voor wie de nacht een spirituele betekenis had. 
 • Schrijver, oud-stadsdichter en alumnus Maarten Inghels leest voor uit eigen werk. Laat je vooral meevoeren door de veelzijdigheid van zijn teksten en zijn sociale engagement.  
 • Dichter en alumna Moya De Feyter sluit de avond af met een gloednieuwe tekst die ze hier voor het eerst zal brengen. Hoe duister is de nacht tegenwoordig nog?   
 • Muzikante Aline Hopchet voorziet de avond van passende muziek. 

Heel graag laten we je meegenieten van dit betoverende programma, van de geweldige voorlezers en de nachtelijke muziek. 

Alle sprekers hebben een nauwe band met onze universiteit. Hans, Maarten en Moya zijn alumni van de Faculteit Taal- & Letterkunde. Veerle Fraeters werkt er als hoogleraar, verbonden aan het Ruusbroecgenootschap. Frank Willaert werkte van 1984-2017 als docent, hoogleraar en later gewoon hoogleraar Oude Nederlandse Letterkunde aan de UAntwerpen.  

Praktisch

Dit evenement is gratis te volgen via livestream. Vooraf aanmelden hoeft niet.

Wat? - Balsem voor de ziel. Een literair slaapmutsje. Online nocturne. 

Wanneer? - Zaterdag 24 april 2021 om 20 uur. Einde voorzien om 21.30 uur. - Klik hier of volg deze link: https://www.youtube.com/watch?v=PfQVuD0msWs

Wat voorafging

​De literaire nocturne was oorspronkelijk bedoeld als pendant bij een fysieke tentoonstelling over de nacht. Julie Hardy, toen masterstudente Geschiedenis, liep stage bij de afdeling Bijzondere Collecties en stelde een expo samen over het uitgestrekte niemandsland tussen dromen en waken. Zij selecteerde unieke verhalen, boeken en prenten om de veelzijdigheid van de nacht in de verf te zetten. Voor sommigen leidt de nacht tot spanning en avontuur, tot ondeugd en geheimdoenerij, voor anderen brengt de nacht veiligheid, geborgenheid en liefde. 

Corona doorkruiste de plannen, maar de fysieke expo kreeg een digitale vertaalslag. Die expo staat sinds Erfgoeddag 2020 online en is nog steeds te bekijken. 

Een fysieke tentoonstelling voor een ruim publiek is momenteel nog steeds niet mogelijk, maar studenten en personeel van de UAntwerpen kunnen wel een kijkje komen nemen in de inkomhal van de bibliotheek (CST). Daar wordt een beperkte selectie gepresenteerd. 

Hou je het graag helemaal coronaproof? Bekijk dan de online tentoonstelling. Klik hier 

Colofon & Sponsors

Colofon

Dit project is een initiatief van de afdeling Bijzondere Collecties (Universiteitsbibliotheek), in samenwerking met de Bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap. 

Concept en uitwerking: Kara Verboven, i.s.m. Maartje De Wilde en Erna Van Looveren

Livestream: Production Office

Sponsors

We konden dit project niet realiseren zonder de warme steun van onze sponsors. 

Met dank aan: 

 • Commissie Cultuurbeleid, UAntwerpen
 • Faculteit Letteren & Wijsbegeerte, UAntwerpen
 • Literatuur Vlaanderen
 • Ruusbroecgenootschap, UAntwerpen
 • Stichting Jezuïetenerfgoed, UAntwerpen 
 • Universiteitsbibliotheek Antwerpen