Schools erfgoed

De Universiteitsbibliotheek doet weer mee aan Erfgoeddag. Met de tentoonstelling 'Alles uit de kast! Een brede kijk op het onderwijs aan de universiteit' laten we de bezoekers kennismaken met het school(s)erfgoed dat onze universiteit rijk is. De expo wordt georganiseerd door het Universiteitsarchief, in nauwe samenwerking met studenten van de opleiding Conservatie-Restauratie (Faculteit Ontwerpwetenschappen).

We tonen prenten en cursussen uit de afdeling Bijzondere Collecties, een historische microscoop en studentenlinten uit het Academisch Erfgoed, geïllustreerde prijsboeken uit de Bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap en 19de-eeuwse inschrijvingsregisters uit het Universiteitsarchief. 

Wil je meer informatie over de stukken die we tentoonstellen? Je kan ze terugvinden op de blog 'Het Collectief Geheugen van de Universiteit Antwerpen'

De tentoonstelling loopt van 24 april tot 3 juni in de inkomhal van de Universiteitsbibliotheek en wordt op vrijdagnamiddag 22 april feestelijk geopend door rector Herman Van Goethem.

Praktisch

Wat? - Alles uit de kast. Een brede kijk op het onderwijs aan de universiteit

Wanneer? - Zondag 24 april 2022 van 10 uur tot 18 uur. 

Hoe kwam de expo tot stand?

Deze expo is het resultaat van een praktische oefening voor het vak Educatieve Erfgoedontsluiting. 24 studenten bouwen mee aan de tentoonstelling en nemen de ontsluiting van de objecten op zich. Hun missie? Elk met één object jong en oud aanspreken! Daarvoor gebruiken ze zowel tekst als audioverhalen die moeten prikkelen, beklijven, inspireren en informatie bieden.

Groepsfoto

De objecten zijn gekozen door erfgoedzorgers verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Zij gingen in hun collecties op zoek naar verrassende stukken die de eeuwenoude geschiedenis van het schoolverleden opnieuw tot leven zullen wekken.

Benieuwd hoe deze synergetische Erfgoeddag eruit zal zien? Kom vooral langs op 24 april en ontdek het zelf. 

Colofon & Sponsors

Colofon

Dit project is een initiatief van het Universiteitsarchief, in samenwerking met de opleiding Conservatie-restauratie. 

Concept en uitwerking: Heleen Wils, i.s.m. Isabel Lowyck

Met medewerking van studenten BA3 Conservatie/Restauratie: Emma Balduck, Luna Bergmans, Hanne Boets, Luna D’ Affnay, Kim De Boeck, Sarah De Leeuw, Hannah Devries, Sophie Döppen, Korben Guns, Cas Heysse, Steffi Hofmans, Yasmin Janssens, Lena Ravijts, Valérie Rens, Virginie Stappaerts, Florence Van Audenrode, Nikita Van der Aa, Maarten Van Kerckhoven, Selina Van Laethem, Vadim Van Meenen, Lowie Vercruysse, Emmeline Verheij, Alex Verlinden en Silke Visschers.

Bruiklenen

  • Bijzondere Collecties - Preciosa & Academisch Erfgoed, Universiteitsbibliotheek
  • Bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap 
  • Hogere Zeevaartschool Antwerpen
  • Universiteitsarchief Antwerpen​

Dankwoord

  • Alle collega’s, stagiairs en jobstudenten van het departement Bibliotheek & Archief en het Ruusbroecgenootschap die hun steentje hebben bijgedragen
  • Faculteit Ontwerpwetenschappen om dit prettige experiment met ons aan te gaan
  • Marthy Locht voor haar inspirerende workshops en tekstideeën
  • Departement Marketing en Communicatie
  • De Nieuwe Media Dienst die het drukwerk in de expo ontworpen heeft