Waarom een burgeronderzoek naar omgevingsgeluid?

Je hebt het misschien niet altijd door, maar geluid is overal. Van kwinkelerende vogeltjes tot bulderende straaljagers, van het ruisen van bomen tot aan het voorbijrijden van een auto. Het geluid om je heen noemen we omgevingsgeluid. Dit omgevingsluid heeft een aanzienlijke invloed op ons welzijn en onze levenskwaliteit. Een aangename akoestische omgeving draagt bij aan ontspanning, concentratie en sociale interactie. Overmatig, intens, of simpelweg storend geluid kan daarentegen negatieve gevolgen hebben op je gezondheid. Een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt van stress, slaapstoornissen en zelfs gehoorverlies.

Ondanks de grote impact op ons dagelijks leven, is er nog verrassend veel dat we niet weten over geluid. Zo is onze huidige kennis over geluidsniveaus op verschillende locaties - zoals die veroorzaakt door trein- of vliegverkeer - hoofdzakelijk gebaseerd op computermodellen met weinig beschikbare meetgegevens.

Met De Oorzaak leggen we ons oor te luisteren. Samen met duizenden burgerwetenschappers onderzoeken we waar geluid het hardst klinkt, maar ook waar onze oren tot rust komen. Het onderzoek bekijkt welke factoren (geluidswallen, isolatie, bomen etc) er voor zorgen dat we geluid minder of juist intenser ervaren. Ook duiken we dieper in de persoonlijke beleving van geluid. Want wat voor de een de concentratie verstoort, gaat mogelijk volledig aan de ander voorbij. 

2.png

Het project bestaat uit drie kernfasen. We starten met de Grote Geluidsbevraging, een uitgebreide online enquête waarin elke Vlaming ouder dan 18 jaar zijn geluidsbeleving kan doorgeven. In mei '24 rollen we een uniek netwerk van geavanceerde sensoren uit, verspreid over drie Vlaamse steden en geïnstalleerd bij 2.00 burgers. Met een groep van honderd burgerwetenschappers gaan we bovendien dieper in op de impact van geluid op onze gezondheid en welzijn aan de hand van een gedetailleerde medische studie. Je kan als burgerwetenschapper aan elk van deze onderdelen je steentje bijdragen.