Geluidsbeleving met hoge resolutie

Op 28 november '23 starten we het onderzoek met de Grote Geluidsbevraging: een ambitieuze poging om geluidsbeleving in al zijn aspecten te begrijpen, verspreid over heel Vlaanderen. Dankzij de antwoorden van duizenden burgerwetenschappers ontdekken we hoe Vlamingen met geluid omgaan.

Welke geluiden ervaren mensen als hinderlijk? Waar ervaren we nog stilte? Maar ook: wie hoort de geluiden van overvliegende vliegtuigen, en tot op welke afstand van het spoor zijn treingeluiden hoorbaar? Waar in de stad kunnen we nog vogelzang waarnemen? Verwacht je aan nooit eerder geziene, gedetailleerde kaarten die de verspreiding van al die geluiden weergeven.

Tram  2500x700.png

De Grote Geluidsbevraging gaat echter nog verder: we onderzoeken ook de impact van al dit geluid op ons welzijn. We meten je stressniveau en slaapkwaliteit. Zo kunnen we achterhalen waar in Vlaanderen men goed slaapt en waar betere geluidsisolatie nodig is. We analyseren wie zich nog op zijn werk kan concentreren en wie rustig een boek kan lezen in de tuin.

Dit alles en meer onderzoeken we in de Grote Geluidsbevraging, waarmee we talloze wetenschappelijke vraagstukken in één klap kunnen beantwoorden. Zo voorzien we ook onderzoekers en beleidsmakers van cruciale gegevens over de omvang van onze geluidsproblemen en welke oplossingen effectief zijn.

De Grote Geluidsbevraging wordt op 28 november '23 gelanceerd. Deze vragenlijst is ineens het registratieformulier om je kandidaat te stellen voor een slimme geluidssensor en voor deelname aan het UZA-gezondheidsonderzoek.