Objectieve geluidsdata in drie steden

We koppelen de geluidsbeleving in uit de grote geluidsbevraging aan geluidsmetingen in drie grote steden: Antwerpen, Gent en Leuven. De sensoren die we hiervoor gebruiken zijn meer dan simpele microfoons: ze maken gebruik van Artificiële Intelligentie, het Internet of Things en Big Data om ons uitgebreid en in realtime van data te voorzien.

​Directe herkenning dankzij Artificiële intelligentie

2.000 burgerwetenschappers plaatsen de geluidssensor buiten op de vensterbank aan hun slaapkamerraam of op hun balkon, waar de sensor alle buitengeluiden opvangt. Deze slimme sensor verwerkt deze gegevens ter plaatse: een algoritme herkent het geluid - is het bijvoorbeeld een bus of een tram -, en vat de belangrijkste kenmerken van het geluid (volume, frequentie, duur, enzovoort) samen. Deze gegevens worden vervolgens via het netwerk van Orange Belgium naar de database van de onderzoekers van Universiteit Antwerpen gestuurd. Via een persoonlijk online dashboard krijgen deelnemers inzicht in de metingen van hun eigen geluidssensor. Omdat er geen geluid wordt opgenomen, bestaat er geen privacyrisico: de data kan nooit worden gebruikt om bv gesprekken te reconstrueren.

Snelle verwerking dankzij Internet of Things

De sensoren zijn uitgerust met een SIM-kaart van onze partner Orange Belgium, waardoor ze verbonden zijn met het Internet of Things. Via het netwerk sturen ze elke minuut de data door naar onze database. Voor deze verbinding is geen Wi-Fi nodig, opnieuw om de privacy te waarborgen.

Nauwkeurige geluidskaarten dankzij Big Data

Een enkele sensor kan in enkele maanden tijd gemakkelijk tot 10 gigabytes aan data genereren. De wetenschappers van de Universiteit Antwerpen maken gebruik van geavanceerde 'machine learning'-modellen om door deze enorme hoeveelheden data te navigeren. Op deze manier kunnen we het geluidslandschap - ook wel bekend als 'Soundscape' - van onze steden in kaart brengen en vergelijken met de geluidsbeleving uit onze grote geluidsbevraging. Hoeveel decibel genereert zo’n vliegtuig boven je hoofd nu echt? Welke geluiden verstoren 's nachts je slaap? En nog belangrijker, bij wie is het huis voldoende geïsoleerd om deze geluiden effectief buiten te houden? De sensoren stellen ons in staat om die geluiden tot op de seconde nauwkeurig te analyseren. Zo kunnen we zelfs achterhalen wanneer het vuurwerk met nieuwjaar daadwerkelijk wordt afgestoken en wanneer merels stoppen met zingen!

​Op zoek naar stilte

Minstens even belangrijk is onze zoektocht naar stilte: waar in de stad ervaren we de minste geluiden? Waardoor wordt dit veroorzaakt? Kunnen we hiervan leren en onze steden geluidsvriendelijker maken? We weten al dat groen in de stad (bomen, struiken, parken) een cruciale rol speelt in het creëren van een aangenamer geluidslandschap, maar hoe effectief is dit groen nu echt? We brengen naast hotspots ook stilteplekken in kaart.

Liggend_sensor.png


Met de medewerking van duizenden burgers maken we van De Oorzaak het grootste geluidsmeetnetwerk van Vlaanderen.
 Zo’n netwerk is essentieel, want veel van onze huidige kennis over de verspreiding van geluid is gebaseerd op modellen en simulaties. Onze slimme sensoren kunnen helpen om deze simulaties te valideren en te verbeteren. Bovendien kunnen we dankzij onze vragenlijsten de meetgegevens van de sensoren koppelen aan hoe geluid daadwerkelijk wordt ervaren.

Hoe werkt de geluidssensor?