De Oorzaak

Leen je oren aan De Oorzaak

Wat voor de één een streling is voor het oor, ervaart de ander als een aanslag op de trommelvliezen. Welke impact heeft geluid echt op ons leven? De Oorzaak zoekt het uit en rekent op je hulp!

De Oorzaak, een initiatief van Universiteit Antwerpen, UZA en De Morgen, is het grootste burgeronderzoek naar omgevingsgeluid in Vlaanderen. Welke geluiden horen we dagelijks, waar klinken ze het luidst en wat doet dat met onze gezondheid? Om dat te weten te komen, roepen we de hulp in van duizenden burgerwetenschappers. Doe mee aan De Oorzaak en zet het omgevingsgeluid in jouw buurt mee op kaart!

Hoe kan je meedoen?

Het startpunt van je deelname is het invullen van de Grote GeluidsbevragingDeze online vragenlijst was in te vullen voor iedereen in Vlaanderen. Inwoners van grootstedelijk Antwerpen, Gent en Leuven konden zich via deze vragenlijst aanmelden om omgevingsgeluid in hun straat te meten met een slimme geluidssensorHet UZA en Universiteit Antwerpen zetten bovendien een gezondheidsstudie op voor inwoners van Antwerpen. Hierin onderzoeken we onze gevoeligheid voor geluid en meten het effect van geluid op ons stressniveau en onze slaapkwaliteit.

vrachtwagen_banner.pngDe Oorzaak is een project van Universiteit Antwerpen, UZA en De Morgen en ontvangt sterke steun van Departement Omgeving, Orange Belgium, Departement Zorg, Agentschap Wegen en Verkeer, Lantis, De Lijn, Natus, Stad Gent, Stad Leuvenprovincie Antwerpen en Sorama


Logo De Oorzaak