Je locatie delen online

De ruime verspreiding van smartphones en mobiele apparaten met ingebouwde gps, bieden ons de mogelijkheid om gebruik te maken van locatiegebaseerde diensten.

Steeds meer mobiele applicaties maken gebruik van de positie van het mobieltje om onder meer sneller routebeschrijvingen te kunnen berekenen, het plaatselijke weerbericht samen te stellen of ook nog  interessante locaties in de buurt weer te geven. 

Sommige winkels, restaurants of cafés geven ook speciale aanbiedingen wanneer gebruikers bij hun locatie ‘inchecken’. Zo bieden bepaalde winkels bijvoorbeeld een korting aan klanten die een bepaald aantal keren bij hen ingecheckt hebben. Het inchecken bij een sociaalnetwerksite heeft dan dezelfde functie als een klassieke klantenkaart waarmee men vroeger ook kortingen of gratis producten kon krijgen.

Daarnaast worden locatiegebaseerde applicaties vooral gebruikt om af te spreken met kennissen, om vrienden op de hoogte te houden van waar de gebruiker op een bepaald ogenblik is, met wie hij bepaalde plaatsen bezocht heeft of om trendy plekken die men bezocht heeft te 'sharen'.

Maar naast de voordelen van locatiegebaseerden diensten, zijn er ook risico's. In dit hoofdstuk gaan we in op de kenmerken, voordelen maar ook mogelijke nadelen van het delen van je locatie op sociaalnetwerksites of andere online toepassingen. 

Welke topics komen in dit deel verder aan bod? 

  • Waarom delen mensen hun locaties online? 
  • Hoe maken bedrijven en reclamemakers gebruik van locatiegebaseerde diensten? 
  • Wanneer kan men spijt krijgen van 'inchecken'? 
  • Hoe kan men op een veilige(re) manier locatiegebaseerde diensten gebruiken?