Moussaka

Gegratineerde moussaka:

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 ajuin
  • 2 aubergines
  • 2 courgette
  • 4 aardappelen
  • 50 gr plantaardige vloeibare boter
  • 75 gr gemalen kaas
  • 500 gr gehakt varken/rund
  • Zout
  • Peper
  • 1 koffielepel medina kruiden
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1 mespuntje sambal
  • 1 koffielepel tijm
  • 1 koffielepel lookpoeder

Tomatensaus:

  • 400 gr tomatenblokjes
  • 50 gr tomatenpuree
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 ajuin
  • Zout en peper
  • 1 dl groentebouillon
  • ½ koffielepel gemalen paprika
  • 1 koffielepel Provençaalse kruiden
  • 1 teentje look

Bechamelsaus:

  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 500 ml melk
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

Tomatensaus:

  • De ajuin aanstoven, bestrooien met paprika, look, bloem en tomatenpuree. Laat dit opdrogen en voeg de bouillon en de tomatenblokjes toe.
  • Laat 1 uur koken op een laag vuur.
  • Mix de saus en breng op smaak met peper, zout en Provençaalse kruiden

Bechamelsaus:

  • Maak de roux: smelt de boter in een kookpot op een matig vuur, doe hierbij de bloem en roer met de garde. Laat het mengsel opdrogen totdat je een biscuitgeur krijgt.
  • Schenk de melk bij de roux, blijf roeren met een garde totdat de saus kookt en bindt tot een mooie bechamelsaus.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout. Indien de saus te dik is, kan je dit nog verdunnen met melk.

Moussaka:

  • Snij de courgette en aubergine in schijfjes en stoom deze gaar in 15 minuten en laat uitlekken.
  • Snij de aardappelen in schijfjes en kook deze in 10 minuten gaar.
  • Maak de bechamelsaus en tomatensaus klaar volgens de bereidingswijze. Kruid de witte bechamelsaus af met lookpoeder en de tomatensaus met medina en sambal.
  • Snipper de ui fijn en fruit aan. Bak het gehakt aan en kruid af.
  • Neem een diepe ovenschaal en bouw als volgt op: aardappelen, courgette, aubergine en gehakt.
  • Overgiet met de witte bechamelsaus en bestrooi met gemalen kaas.
  • Bak af op 175 graden gedurende 45 minuten en serveer samen met de tomatensaus.

Opmerking:

Zin in een vegetarische moussaka? Vervang het gehakt dan door feta (verkruimel de feta boven de groenten) en ga hetzelfde tewerk als hierboven.

 

Foto door PxHere

Mexicaans gevulde zoete aardappel met cheddar & nachos (veggie of vegan)

Mexicaanse gevulde zoete aardappel met cheddar & nachos

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 100 gr geraspte cheddar
  • 2 paprika’s (in blokjes gesneden)
  • 200 gr maïs
  • 2 stengels bleekselder
  • 4 middelgrote zoete aardappelen
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 150 gr rode bonen
  • Zout en peper
  • Plantaardige boter
  • 1 koffielepel komijn
  • 1 koffielepel cayennepeper
  • 150 ml zure room
  • Tortillachips
  • Bosje platte peterselie

Salade:

  • geraspte wortelen
  • geraspte rode kool
  • slamix
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  • Kuis en spoel de zoete aardappelen grondig en schil ze (indien nodig). Stoom deze voor ¾de gaar.
  • Stoof de sjalot, bleekselder en paprikablokjes gaar en voeg op het laatste de rode bonen en maïs toe.
  • Breng op smaak met peper, zout, komijn en cayennepeper.
  • Halveer de zoete aardappelen. Je mag ze ook deels uithollen en het vulsel vermengen met de andere groentjes.
  • Doe de zoete aardappelen in een ovenschaal en doe de groentemengeling hierover. Strooi er de cheddar kaas over en laat nog even verder in de oven gratineren.
  • Serveer met platte peterselie, zure room en tortillachips.
  • Lekker met een fris slaatje van sla, wortel, rode kool & maïs. Breng op smaak met olijfolie, peper en zout.

Opmerking:

Zin in een veganistische variant? Laat dan gewoon de zure room en cheddar weg en je hebt volwaardige vegan maaltijd.

Shepherd's pie

Shepherd’s pie:

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 wortelen (in blokjes)
  • 2 stengels bleekselderij (in blokjes)
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 rode ajuinen (gesnipperd)
  • 500 gr aardappelen
  • 75 ml halfvolle melk
  • 50 gr plantaardige boter
  • 500 gr lamsgehakt
  • Zout & peper
  • 150 ml groentebouillon
  • 2 teentjes look
  • 1 koffielepel rozemarijn
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 50 gr gemalen kaas

Bereidingswijze:

  • Maak de aardappelpuree (met aardappelen, melk & boter en breng op smaak met peper en zout).
  • Bak het lamsgehakt in de boter gaar.
  • Kruid met peper, zout, rozemarijn en look.
  • Voeg de ajuin, wortel en selder toe.
  • Vervolgens de gepelde tomaten, leng aan met bouillon.
  • Schik dit vlees- en groentemengsel in een ovenschaal, doe hierop de aardappelpuree.
  • Werk af met gemalen kaas en paneermeel en laat verder garen in de oven tot je een mooi korstje krijgt.

Smakelijk!