Je toekomst

De weg ligt open naar een breed werkveld

De architecten die wij opleiden, zijn meerwaardezoekers: ze zullen een grote verantwoordelijkheid dragen in de vormgeving en de kwaliteit van onze toekomstige leefomgeving. En dat kan vele vormen aannemen, van zelfstandig architect tot onderzoeker, van beleidsmaker tot kunstenaar. De docenten staan met beide voeten in het werkveld, waardoor de opleiding sterk inspeelt op hedendaagse tendensen.

Niet elke student wordt architect. Je kan ook bij een bedrijf of bij de overheid starten als consultant, adviseur of deskundige in allerlei aspecten van het bouw- en ontwerpproces. Je kan aan de slag als projectleider of medewerker in de sectoren bouw, vastgoed en projectontwikkeling. Of wat denk je van een job als beleidsmaker of ontwerper in ruimtelijk beleid?

Het beroep van architect, vaak als zelfstandige, evolueert steeds meer van individueel ontwerper naar partner in een ontwerp- of bouwteam. Je werkt samen met ingenieurs, aannemers, economen, veiligheidscoördinatoren en energie-deskundigen in een multidisciplinaire omgeving. Wil je de volle verantwoordelijkheid opnemen voor je projecten, dan moet je na je studie twee jaar stage lopen. Pas dan kan je je inschrijven bij de orde van architecten en als zelfstandige architect aan de slag.

Na een educatieve master in de ontwerpwetenschappen kan je als leraar in het secundair onderwijs aan de slag. Uiteraard kan je ook doctoreren aan onze universiteit en een academische carrière starten.

Vincent Sijssens

Momenteel werk ik als architect bij David Chipperfield Architects in Berlijn​