Bachelor in de biomedische wetenschappen

In de bachelor in de biomedische wetenschappen bestudeer je de mens, eerst in gezondheid en daarna ook in ziekte, tot op het moleculaire niveau.

Dit mag je verwachten:​

Brede basis

Natuurlijk begin je bij het begin. In de bacheloropleiding bouw je aan een brede basis, om te begrijpen hoe het leven werkt, tot in de kleinste details.

Naast basiswetenschappen zoals fysica, chemie en biologie, maak je in je eerste jaar kennis met onderdelen van biomedische aard zoals celbiologie, histologie en anatomie. In steeds meer detail verken je de structuur en functie van het menselijk lichaam, en de ziektes die het kan krijgen. Dat doe je vanuit verschillende medische disciplines.

In het labo

Labo-oefeningen met de microscoop

Ongeveer een derde van de lessen zijn practica.

Een groot deel daarvan zijn labo-oefeningen. Het zijn je eerste stappen in onderzoek naar bijvoorbeeld microbiële infecties, genetische afwijkingen en de invloed van milieufactoren op de mens. Een team van wetenschappers, artsen, dierenartsen en apothekers begeleidt je daarbij.

Niet dat je later enkel labowerk zal doen, maar het is belangrijk dat je weet hoe laboprocessen werken.

Natuurlijk start je ook in het labo bij de basis: eerst leer je onder andere met een microscoop werken, een celcultuur opzetten en materialen isoleren.

Stage en scriptie

Ten slotte leer je ook de nodige academische vaardigheden aan:

  • hoe je wetenschappelijke informatie verzamelt, verwerkt en analyseert
  • hoe je je bevindingen rapporteert en presenteert

Je rondt de bacheloropleiding af met een bachelorproef. Hiervoor loop je stage bij een onderzoeksgroep en schrijf je een scriptie waarvoor je zelf een onderwerp kiest. Je kan je keuze afstemmen op de afstudeerrichting en de minor die je wil volgen in de masteropleiding.

Honours College

Een extra uitdaging voor de sterkste studenten, die meteen diep in onderzoek willen duiken!