Jobmogelijkheden

Masterdiploma op zak, wat nu?

Met je keuze voor een afstudeerrichting bepaal jij al in je master welke richting je professioneel uitgaat. In alle fasen van de ontwikkeling van een geneesmiddel, zijn biomedici aan het werk.

Wetenschappelijk onderzoek

Aan de slag als onderzoeker aan de universiteit

Elk nieuw geneesmiddel start bij wetenschappelijk onderzoek. 40% van de afgestudeerden vat een doctoraat aan om zich verder te verdiepen in onderzoek.

Later kan je aan de slag als onderzoeker of onderzoeksprojectleider aan een universiteit of aan een onderzoeksinstituut zoals:

  • het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG)
  • het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB)
  • de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO)

Misschien kom je wel in een van onze onderzoeksgroepen terecht?

Je kan ook doorstromen naar de R&D-afdeling van een biofarmaceutisch bedrijf.

Klinische ontwikkeling

Voor de ontwikkeling van geneesmiddelen en therapieën zijn klinische studies onmisbaar. In deze fase kan je je steentje bijdragen als clinical research professional (CRP) in een biofarmaceutisch bedrijf of als wetenschappelijke medewerker van een klinische dienst of ziekenhuis. Je bent verantwoordelijk voor het uitvoeren, organiseren of superviseren van klinische laboratoriumonderzoeken en studies.

Regelgeving en registratie

Voor- en nadat een geneesmiddel op de markt komt, moet het voldoen aan allerlei wetgeving en is registratie noodzakelijk. Iets voor jou? Dan kan je aan de slag als regulatory affairs professional om voor je bedrijf contact te houden met (inter)nationale overheden en instanties.

Omdat wetten rond milieu, gezondheid en voeding regelmatig veranderen, zijn er ook altijd medewerkers nodig met kennis over (eco)toxicologie, risico-evaluatie en wetgeving.

Medisch advies en geneesmiddelenbewaking

Bijsluiter

Met je sterke medische achtergrond kan je in de bedrijfswereld of bij de overheid ook terecht om medisch en wetenschappelijk advies te geven over geneesmiddelen of behandelingen.

Als medical science liason (MSL) verzamel je informatie, schrijf je rapporten, zet je studies op of ben je bezig met de geneesmiddelenbewaking. Je bent de inhoudsdeskundige voor een product in je bedrijf of organisatie.

Productie

Kwaliteitsbewaking tijdens de productie van geneesmiddelen en therapeutische producten is van groot belang. Als quality assurance manager of GMP-specialist (GMP: Good Manufacturing Practices) in een biofarmaceutisch bedrijf help je de patiënt te beschermen door de voorschriften over goede productiepraktijken te doen naleven.

Marketing, verkoop en management

Heb je commerciële flair? Dan kan je ook een belangrijke schakel zijn in de marketing en verkoop van biotechnologische of farmaceutische producten. Met je biomedische expertise weet je waarover je spreekt. Je kan als medische vertegenwoordiger of productspecialist aan de slag, of groeit door naar een managementfunctie.

Nog een optie: secundair onderwijs

Wil je als leerkracht je kennis van wetenschappen doorgeven en delen? Dat kan nadat je een (verkorte) educatieve master gevolgd hebt. Je hebt keuze uit de afstudeerrichtingen biochemie en biotechnologie en gezondheidswetenschappen.