Jaarlijks organiseren de Vlaamse universiteiten ijkingstoetsen. De Universiteit Antwerpen test kandidaat-studenten met interesse voor een wetenschappelijke, economische of ingenieursopleiding.

Op deze pagina:

​Voor welke opleidingen?

Er worden ijkingstoetsen georganiseerd voor deze bacheloropleidingen van de Universiteit Antwerpen:

Er zijn ook ijkingstoetsen voor deze opleidingen, maar die biedt Universiteit Antwerpen niet aan:

 • Burgerlijk ingenieur (ingenieur-architect) (deelnemen verplicht)
 • ​Engineering technology (deelnemen verplicht)​
 • Geografie / geologie
 • Handelswetenschappen
 • Industrieel ingenieur bio-industriële wetenschappen (deelnemen verplicht)
 • Industrieel ingenieur biowetenschappen (deelnemen verplicht)
 • Logopedie en audiologische wetenschappen

Is deelnemen verplicht?

 • Deelnemen aan de ijkingstoets is verplicht voor de UAntwerpen opleidingen diergeneeskunde en industriële wetenschappen (industrieel ingenieur - vanaf 2021). De ijkingstoets is ook verplicht voor engineering technology, burgerlijk ingenieur en industrieel ingenieur bio-industriële of biowetenschappen. Inschrijven voor deze bacheloropleidingen is dus enkel mogelijk als je hebt deelgenomen. Je resultaat is echter niet-bindend. Dat wil zeggen: de universiteit zal je inschrijving niet weigeren als je niet slaagt.
   
 • Voor de andere opleidingen van UAntwerpen is deelnemen aan de ijkingstoets niet verplicht, maar het wordt wel sterk aangeraden.

Waarom deelnemen? Dankzij de ijkingstoets krijg je een beter zicht op je wiskundige en wetenschappelijke kennis en vaardigheden en dus op je academisch potentieel. Ook weet je of je goed voorbereid aan de start van je opleiding komt, of dat je je kennis en vaardigheden best bijspijkert, of dat een andere studiekeuze aangewezen is.

Waar en wanneer?

De ijkingstoetsen vinden steeds plaats in de zomervakantie.

De concrete data en alle andere praktische informatie vind je op www.ijkingstoets.be.

Schrijf je in

Inschrijven voor een van de ijkingstoetsen in 2021 kan vanaf maart via www.ijkingstoets.be.

Bereid je voor op de ijkingstoets

In voorbereiding op een ijkingstoets kan je je voorkennis testen, opfrissen en bijschaven op Aan de slag, het online voorbereidingsplatform van UAntwerpen.

Voor de wetenschappelijke en ingenieursopleidingen vind je in Aan de slag specifiek oefenmateriaal voor de ijkingstoetsen. Het bestaat uit voorbeeldoefeningen en de oplossingen. Lukken de oefeningen nog niet goed? Dan vind je ook snel de juiste module om de leerstof te herhalen.

Waar vind je het oefenmateriaal?

 • Registreer je voor Aan de slag en log je in.
 • Bekijk het aanbod zelfstudiepakketten en klik bij 'Aanbod per schoolvak' op 'Wiskunde'.
 • Selecteer het zelfstudiepakket 'Wiskunde: voorkennis en opfrissing voor alle opleidingen'.
 • Klik vervolgens in het navigatiemenu op 'Per opleiding'.
 • Kies de opleiding waarvoor jij het oefenmateriaal voor de ijkingstoets wil bekijken.

Wat na de ijkingstoets?

Heeft je deelname aan de ijkingstoets je overtuigd van je studiekeuze? Dan ben je er klaar voor en kan je je inschrijven aan de universiteit.

Als uit je resultaat blijkt dat je nog niet heel goed voorbereid bent op de opleiding van je keuze, dan zijn er nog mogelijkheden om je tekorten weg te werken (bv. in september een voorbereidende cursus volgen). Bekijk het overzicht van de mogelijkheden:

Valt je resultaat erg tegen, dan is een andere studiekeuze misschien aangewezen. Begin september organiseren we nog een infomoment: hou onze kalender met infomomenten in de gaten. Voor een gesprek over je studiekeuze kan je ook terecht bij een studiecoach.