Side header image

IJkingstoets

Weet waar je staat, voor je naar de unief gaat.

Jaarlijks organiseren de Vlaamse universiteiten ijkingstoetsen. De Universiteit Antwerpen test kandidaat-studenten met interesse voor een wetenschappelijke, economische of ingenieursopleiding.

De coronamaatregelen hebben een impact op de organisatie van de ijkingstoets. De ijkingstoetsen worden verplaatst naar eind augustus en begin september. De verplichte ijkingstoetsen kan je schriftelijk afleggen, de niet-verplichte online. Inschrijven kan vanaf 1 juni 2020. Meer informatie en updates vind je op www.ijkingstoets.be/coronamaatregelen.

Op deze pagina:

Voor welke opleidingen?

TOP

Is deelname verplicht?

 • Deelnemen aan de ijkingstoets is verplicht voor de opleiding diergeneeskunde. Inschrijven voor deze bacheloropleiding is dus enkel mogelijk als je hebt deelgenomen. Je resultaat is echter niet-bindend. Dat wil zeggen: de universiteit zal je inschrijving niet weigeren als je niet slaagt.
   
 • Deelnemen aan de ijkingstoets is niet verplicht voor de opleiding industriële wetenschappen (industrieel ingenieur). De verplichting wordt, in het licht van de coronamaatregelen, een jaar uitgesteld. Uiteraard blijft deelnemen wel sterk aangeraden.
   
 • Ook voor de andere opleidingen van UAntwerpen is deelnemen aan de ijkingstoets niet verplicht, maar het wordt wel sterk aangeraden.

Waarom deelnemen? Dankzij de ijkingstoets krijg je een beter zicht op je wiskundige en wetenschappelijke kennis en vaardigheden en dus op je academisch potentieel. Ook weet je of je goed voorbereid aan de start van je opleiding komt, of dat je je kennis en vaardigheden best bijspijkert, of dat een andere studiekeuze aangewezen is.

TOP

Waar en wanneer?

 • De verplichte ijkingstoets voor de opleiding diergeneeskunde zal, zoals anders, schriftelijk zijn. Je kan deelnemen op twee momenten: op het einde van augustus of in de loop van september. Je neemt best deel in augustus. Zo kan je in september indien nodig nog een voorbereidende cursus volgen. Bekijk de concrete data en veelgestelde vragen
   
 • De niet-verplichte ijkingstoetsen voor de andere opleidingen (inclusief industriële wetenschappen) zullen online zijn. Bekijk de concrete data en veelgestelde vragen

TOP

Schrijf je in

Inschrijven voor een ijkingstoets kan vanaf 1 juni 2020 en...

 • tot 31 juli voor de ijkingstoets voor de opleiding diergeneeskunde (en de andere verplichte toetsen).
   
 • tot 15 augustus voor de niet-verplichte ijkingstoetsen voor alle andere opleidingen van UAntwerpen.

Inschrijven door je via www.ijkingstoets.be.

Als je je eerder al ingeschreven had voor een ijkingstoets, moet je je vanaf 1 juni opnieuw inschrijven. Je eerdere inschrijving geldt niet meer.

TOP

Bereid je voor op de ijkingstoets

In voorbereiding op de ijkingstoets kan je je voorkennis testen, opfrissen en bijschaven op Aan de slag, het online voorbereidingsplatform van UAntwerpen.

Voor de wetenschappelijke en ingenieursopleidingen vind je in Aan de slag specifiek oefenmateriaal voor de ijkingstoets. Het bestaat uit voorbeeldoefeningen en de oplossingen. Lukken de oefeningen nog niet goed? Dan vind je ook snel de juiste module om de leerstof te herhalen.

Waar vind je het oefenmateriaal?

 • Registreer je voor Aan de slag en log in.
 • Bekijk het aanbod zelfstudiepakketten en klik bij 'Aanbod per schoolvak' op 'Wiskunde'.
 • Selecteer het zelfstudiepakket 'Wiskunde: voorkennis en opfrissing voor alle opleidingen'.
 • Klik vervolgens in het navigatiemenu op 'Per opleiding'.
 • Kies de opleiding waarvoor jij het oefenmateriaal voor de ijkingstoets wil bekijken.

TOP

Wat na de ijkingstoets?

Heeft je deelname aan de ijkingstoets je overtuigd van je studiekeuze? Dan ben je klaar om je in te schrijven aan de universiteit.

Als uit je resultaat blijkt dat je nog niet heel goed voorbereid bent op de opleiding van je keuze, dan zijn er nog mogelijkheden om je tekorten weg te werken (bv. in september een voorbereidingscursus volgen). Bekijk het overzicht van de mogelijkheden:

Valt je resultaat erg tegen, dan is een andere studiekeuze misschien aangewezen. Begin september organiseren we nog een infomoment: hou onze kalender met infomomenten in de gaten. Voor een gesprek over je studiekeuze kan je ook terecht bij een studentenbegeleider.

TOP