Projecten

Onderliggende projecten:

LED Cube

In dit wetenschappelijk project ontwierp dit studententeam een LED Cube: deze kubus geeft audio (vaak muziek) visueel weer in de drie assen: de tijd, de amplitude en de frequentie van geluidssignalen. De audiosignalen worden opgevangen door een microfoon en verzonden naar een Arduino-chip die het signaal filtert in verschillende frequentiebanden (mid, high, low ...).

Daarna worden deze omgezet naar signalen voor de LED's. De LED Cube geeft dus een mooie visuele animatie weer van de opgenomen geluidssignalen.

iMagineLab

iMagineLab is de technologieclub en makerspace voor en door studenten industriële wetenschappen, die buiten de lesuren samenwerken aan eigen wetenschappelijke en technologische projecten. Daarvoor kunnen de studenten gebruik maken van 3D-printers, drones, robotics, lasercutters, VR-opstellingen en meer!

Maar de club organiseert ook hackatons en build challenges en neemt deel aan wedstrijden. Of je nu een beginner of expert bent in je domein, iedereen is welkom bij iMagineLab om een nieuwe wereld vol hightech te ontdekken, een babbel te slaan met andere iMagineers of een stuk pizza mee te pikken.

Ontdek de VR-kamer, speel op de iMagineArcade of praat met Alex, de geanimeerde papegaaiassistent.

Zelfrijdende auto

De f1/10 is een masterproefproject waarbij de masterstudent een zelfrijdende auto bouwde op een schaal van 1/10 en onderzocht hoe hij de auto kon laten rijden.

MensenMassaMeter

Op grote evenementen, zoals bijvoorbeeld op een festivalweide, heb je vaak erg veel bezoekers. Maar hoe kunnen organisatoren in een drukke massa de veiligheid garanderen? Door ze te meten! Dat is wat de MensenMassaMeter van onze industrieel ingenieurs elektronica-ICT doet: het aantal bezoekers meten, hoe dicht ze op elkaar staan en hoe ze zich over de festivalweide verplaatsen.

De methode is vooral privacyproof! De MensenMassaMeter verzamelt geen smartphonegegevens van de bezoekers en er worden geen camera’s gebruikt.

Maar hoe werkt het dan wel? De MensenMassaMeter meet de invloed van de mensenmassa op radiogolven:

  • Meettoestellen worden geïnstalleerd.
  • Meting zonder bezoekers.
  • Meting mét bezoekers.
  • Het verschil tussen beide metingen bepaalt de grootte van de mensenmassa!

Onderzoeksproject: MensenMassaMeter

3D-vleermuissonar

Hoe jagen vleermuizen in het donker? Door sonargeluiden! De vleermuis maakt klikgeluiden. Het volume van echo bepaalt de afstand van een object en zet de geluiden om naar een visuele radar in de hersenen van de vleermuis. Het resultaat? Probleemloos jagen in het donker!

Maar wat als we deze sonartechnologie in robots plaatsen? Onze industrieel ingenieurs elektronica-ICT deden het! De technologie helpt robots bij het navigeren in een moeilijk waarneembare omgeving (bv. stof, gebrek aan licht, mist). In de toekomst kan de technologie ervoor zorgen dat tractors, bulldozers, grote robots of elektrische rolstoelen in een moeilijk waarneembare omgeving autonoom kunnen rijden!