In het Engels

Volg je deze bacheloropleiding in het Nederlands of in het Engels?

UAntwerpen lanceert met Social-Economic Sciences haar allereerste Engelstalige bachelor (Persbericht, 15 maart 2021)

Unieke bachelor kan je nu ook in het Engels volgen

De opleiding Sociaal-Economische Wetenschappen is een van de populairste bacheloropleidingen van UAntwerpen. Elk jaar kiezen meer studenten voor deze in Vlaanderen unieke multidisciplinaire opleiding. Bij de start van het academiejaar 2021-22 wordt de bachelor ook in het Engels aangeboden, wat het de eerste Engelstalige bachelor maakt aan de Universiteit Antwerpen.

Sinds 2004 biedt de Universiteit Antwerpen de opleiding Sociaal-Economische Wetenschappen (SEW) aan. Een unieke opleiding in Vlaanderen, op het grensgebied van sociologie en economie. In deze opleiding leren studenten zaken te bekijken door een multidisciplinaire bril. Ze ontwikkelen competenties in diverse domeinen, zoals bedrijfskunde, economie, sociologie, wiskunde en statistiek.

Populair op de arbeidsmarkt

Bovendien is het een diploma dat ook op de arbeidsmarkt goed scoort. Van de studenten die hun diploma behaalden tussen 2011 en 2020, vond 94,7% een eerste job binnen de zes maanden. Heel wat alumni wonen en werken nu in het buitenland: Duitsland, Spanje, Canada, Australië, Singapore, enzovoort. “Je ontwikkelt een intellectuele lenigheid en breedte waarmee je zelfstandig complexe vraagstukken kan analyseren. Alleen al om die reden is het een unieke opleiding in Vlaanderen”, klinkt het bij prof. Ive Marx, opleidingsverantwoordelijke master SEW.

Dat deze multidisciplinaire opleiding in de smaak valt bij de studiekiezers, blijkt ook uit de inschrijvingscijfers. De voorbije twee jaar steeg het aantal eerstejaarsstudenten met 44%. Dit academiejaar startten 144 studenten aan de opleiding. “Ik vind Sociaal-Economische Wetenschappen echt een van de beste richtingen aan de universiteit. Ze belichaamt voor mij het potentieel van een academicus, namelijk breed opgeleid en multi-inzetbaar, de ideale go-between”, zegt comedian, presentator én SEW-alumnus Kamal Kharmach.

 
Engelstalige variant

Vanaf academiejaar 2021-22 zal de Universiteit Antwerpen ook een Engelstalige versie van de bachelor aanbieden, namelijk de Bachelor of Social-Economic Sciences (SES). Dit wordt eveneens de eerste Engelstalige bacheloropleiding die de universiteit zal aanbieden.

Prof. Koen Decancq, opleidingsverantwoordelijke van de nieuwe bacheloropleiding: “Het programma zal grotendeels gelijk zijn aan dat van de Nederlandstalige opleiding, met dat verschil natuurlijk dat alle vakken in het Engels gedoceerd worden. Daarnaast zullen de hoofdstukken met een focus op België in het Engelstalige programma eerder een internationale vertaalslag krijgen. Bovendien kunnen studenten van over de hele wereld deze Engelstalige bachelor volgen. Studenten zullen dus al in de aula een internationaal netwerk kunnen uitbouwen.”

Studeren in een wereldstad

Het feit dat de opleiding wordt aangeboden in het hartje van de stad Antwerpen maakt dat de studenten meteen in contact komen met een sociologisch interessante en multiculturele omgeving, waar men de theorie meteen kan toetsen aan de praktijk. Met zijn haven en innovatieve karakter is deze wereldstad een van de meest aantrekkelijke business-steden in Europa. De economische inzichten worden verrijkt door gastsprekers uit het bedrijfsleven. De opleiding is dus de ideale optie voor studenten die geïnteresseerd zijn in sociale wetenschappen en economie en die een internationale carrière ambiëren.

“SEW heeft mijn kijk op de wereld alleen maar breder gemaakt”, vertelt huidig studente Marie Vlaminckx. “Naast economie en sociologie leer je ook heel wat over management en recht. Die interdisciplinariteit maakt het boeiend en geeft me het gevoel dat ik na mijn opleiding klaar zal zijn voor de arbeidsmarkt.”

Vanaf september 2021 start UAntwerpen met de Engelstalige variant van de bacheloropleiding sociaal-economische wetenschappen, namelijk Social-Economic Sciences. Als je zowel Nederlands als Engels spreekt, heb je een luxeprobleem. Je moet kiezen voor een van beide opleidingen, elk met eigen troeven.

De bachelor sociaal-economische wetenschappen focust in bepaalde opleidingsonderdelen specifiek op de actuele sociaal-economische situatie in België. Omdat er niet van elk Nederlandstalig keuzevak uit de opleiding SEW een Engelstalig equivalent bestaat, heb je ook iets meer keuzevrijheid.

De bachelor Social-Economic Sciences focust specifiek op internationale uitdagingen in het sociaal-economisch beleid. Je volgt les en maakt groepswerken met leeftijdsgenoten uit andere continenten. Zo bouw je een wereldwijd netwerk op en verbeter je continu en al sprekend je kennis van het Engels.

Omdat de opleidingen SEW en SES op enkele accenten na inhoudelijk overeenkomen, kan je nog veranderen tussen beide opleidingen. Bijvoorbeeld na het eerste jaar. Je zal deze aanvraag wel kort moeten motiveren.

Ontdek alle details over de bacheloropleiding Social-Economic Sciences

op onze Engelstalige website