Bachelor sociaal-economische wetenschappen

Tijdens de bachelor sociaal-economische wetenschappen verwerf je een stevige basiskennis in sociaal-wetenschappelijke disciplines en economie en bedrijfskunde. Je hebt daarnaast voldoende vrijheid om je studieprogramma in te vullen op basis van je interesses en sterktes. 

Volg je een modeltraject? Dan behaal jij je bachelordiploma na drie jaar en kan je daarna doorstromen naar de master sociaal-economische wetenschappen of naar een andere master van de Faculteit Sociale Wetenschappen of Bedrijfswetenschappen en Economie.

Hoe ziet je opleiding eruit?

Je combineert een vaste kern aan vakken met een aanzienlijk keuzevakkenpakket binnen de domeinen die jij het meest boeiend en relevant vindt voor jouw toekomst.

Vaste kern

In de loop van de 3 bachelorjaren krijg je een stevige basis:

  • in verschillende sociaal-wetenschappelijke disciplines enerzijds
  • in economie en bedrijfskunde anderzijds 

Wiskunde en statistiek zijn onmisbaar in je studieprogramma. In deze kwantitatieve opleidingsonderdelen verzamel je de kennis en de kunde om onderzoek op te zetten, uit te voeren en te evalueren, en om onderzoeksresultaten van collega’s kritisch te analyseren.
 
Je werkt ook aan je kennis van het zakelijk Engels, Frans, Duits en/of Spaans. Je kiest zelf welke twee talen je volgt.

Ruimte voor eigen invulling

Je kan je studieprogramma in het 2e en 3e bachelorjaar gedeeltelijk zelf samenstellen: per studiedomein kies je zelf welke opleidingsonderdelen je opneemt.

Toch is de keuzevrijheid niet onbeperkt: je moet ervoor zorgen dat je uit elk studiedomein voldoende studiepunten verzamelt.

Vanaf het tweede jaar krijg je bovendien de kans om je verder te verdiepen in 1 discipline door een zwaartepunt te kiezen. Er zijn 4 zwaartepunten:

  • bedrijfskunde
  • economische analyse
  • sociologische analyse
  • sociaal-economische analyse 

Ook in de bachelorproef – je eindwerk – kan je je eigen accenten leggen.

Wat na je bachelor?

De meeste studenten volgen na de bacheloropleiding ook de masteropleiding sociaal-economische wetenschappen. Toch zijn er ook nog heel wat andere mogelijkheden binnen de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie en de Faculteit Sociale Wetenschappen.​

Praktische info over deze opleiding

​Overtuigd om sociaal-economische wetenschappen te studeren?

Lees de toelatingsvoorwaarden en schrijf je in voor de opleiding.