Werken in de financiële sector met een diploma wiskunde

"Mijn job gaat verder dan enkel de cijfertjes"

Elke Gijsbrechts

Wat houdt je huidige job in?

Als krediet modeller hou ik me bezig met de ontwikkeling en implementatie van kredietrisicomodellen voor zowel de operationele afdelingen (kredietacceptatie) als het management. Het gaat bijvoorbeeld om modellen die de kans bepalen dat een krediet ‘faalt’ of die inschatten wat het verlies van de bank zou zijn als zo’n krediet ‘faalt’. Dit ‘falen’ wil zeggen dat de kredietnemer zijn lening een tijdje niet kan terugbetalen en er voor een lange periode een achterstand oploopt. De bank heeft hierdoor kosten, zelfs als de lening terug ‘geneest’. Het kan ook gaan om acceptatiemodellen dat mee bepalen of een krediet al dan niet geaccepteerd zal worden.

Mijn taak omvat onder andere het verzamelen en controleren van historische data om zo betrouwbare datasets op te bouwen voor de ontwikkeling van de modellen en input te leveren voor kredietrisicotechnische analyses en rapportages. 

Naast het ontwikkelen van modellen is ook het onderhoud van bestaande modellen zeer belangrijk. Het is belangrijk om te weten hoe nauwkeurig bestaande modellen zijn, in welk opzicht ze nog voldoende werken in de huidige economische situatie, en of eventuele correcties, aanpassingen of nieuwe modellen nodig zijn.

Hoe ben je bij deze functie terechtgekomen?

Toen ik afstudeerde, wist ik niet onmiddellijk welke job ik zou gaan uitoefenen. Het is als wiskundige moeilijk om te weten wat je concreet kan doen met je diploma. Na wat zoeken naar vacatures kwam ik bij een aantal banken terecht, telkens voor een ongeveer gelijkaardige functie. Uiteindelijk koos ik voor Argenta en voor deze functie.

Wat vind je leuk aan je job?

Het leuke aan mijn job is dat je elke dag kunt ‘spelen’ met data die bovendien iets concreet betekenen. Dagelijks ben ik bezig met wiskunde en programmeren, maar toch leer ik elke dag ook zaken bij uit de realiteit, en gaat het dus verder dan enkel de cijfertjes.