Werken als onderzoeker met een diploma wiskunde

"Een werkdag als onderzoeker is nooit doorsnee!"

  • Ben Berckmoes
  • Bachelor wiskunde (2007)
  • Master wiskunde: fundamentale wiskunde (2009)
  • Doctor in de wetenschappen: wiskunde (2014)
  • Werkt bij UAntwerpen en UHasselt als postdoctoraal onderzoeker

Wat houdt je huidige job in? 

Ik verricht wetenschappelijk onderzoek, wat onder andere de volgende zaken inhoudt: het publiceren van wetenschappelijke artikels, het bijwonen van congressen, het geven van presentaties op die congressen, en het bestuderen van papers en boeken binnen mijn onderzoeksdomein in de Wiskunde. Bovendien geef ik ook les aan de Bachelor en Master studenten van de Universiteit Antwerpen en UHasselt.

Hoe ben je bij deze functie terechtgekomen?

Ik heb ervoor gekozen om verder te bouwen op het wetenschappelijke onderzoek binnen de wiskunde dat ik in mijn doctoraat ontwikkeld heb. Dit kan - mits financiering beschikbaar is - in de vorm van een positie als postdoctoraal medewerker aan een kennisinstelling zoals de Universiteit Antwerpen. In mijn geval wordt die positie gefinancierd door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen.

Wat doe je op een doorsnee werkdag? 

Mijn job is zeer gevarieerd; een werkdag als onderzoeker is in die zin nooit `doorsnee’ of `standaard’. Regelmatig wordt er alleen gestudeerd, nagedacht, geschreven aan een artikel, of wordt een presentatie voorbereid. Maar ik geef ook geregeld les aan Bachelor- en Master studenten, ga op congres, plan werkvergaderingen met collega-wetenschappers, enzovoort.