Chemiestudent voor één dag

Laat je leerlingen proeven van een doordeweekse dag als chemiestudent aan de universiteit. In de voormiddag wonen ze een hoorcollege bij in een auditorium. Dan volgt een oefensessie in kleinere groepen. Tijdens de middagpauze vertellen een aantal studenten over hun ervaringen aan de Universiteit Antwerpen: hun collegeroosters en cursussen, de keuze om al dan niet op kot te gaan, hun vrije tijd… In de namiddag staat er een practicum op het programma.

Het thema van de dag komt uit de leerplannen van het secundair onderwijs. Aan het einde van de dag is dus een aanzienlijk deel van de verplichte leerstof aan bod gekomen.

Fusieshow

De Fusieshow is een wervelende wetenschappelijke show voor klassen uit het vijfde en zesde middelbaar (aso en tso), georganiseerd door de Faculteit Wetenschappen en de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen, in samenwerking met het Centrum Nascholing Onderwijs. De leerlingen worden ondergedompeld in de wereld van kernfusie en de brede energieproblematiek. Vakkundige uitleg van experts wordt afgewisseld met experimenten, animaties en filmpjes. In november vinden er tweejaarlijks een zestal sessies plaats, goed voor zo'n 3.500 gepassioneerde leerlingen.

Voor wie? Leerlingen van de derde graad secundair onderwijs uit de wetenschappelijke en wiskundige richtingen van de doorstroomfinaliteit en de domeingebonden richting Technologische wetenschappen en engineering.

Waar? Campus Drie Eiken

Wanneer? De volgende editie vindt plaats op 16, 17 en 20 november 2023

Duur: De show duurt 1,5 uur, de optionele keuzeactiviteit duurt een uur.Kekulé jeugdsessie 'Waarom wetenschap belangrijk is!'

In de Kekulé-cyclus XX: Our World in Transition werd er ook aan de jeugd gedacht. Twee jeugdsessies met experts van de Universiteit Antwerpen, gemodereerd door weervrouw en alumna Jacotte Brokken, werden opgenomen en zijn online beschikbaar. 

Voor wie? leerlingen van de tweede graad secundair onderwijs

Waar? online 

Duur: +/- 40 minuten

KlimaatLINK

image.png

Met KlimaatLINK willen we de nieuwste inzichten over klimaatverandering direct bij je leerlingen brengen - de burgers en werknemers van morgen. 

Via downloadbare lespakketten en workshops krijgen je leerlingen inzicht in de achterliggende drivers en processen van klimaatverandering en verschillende toekomstscenario's

Lespakketten

Voor wie? alle graden en richtingen van het secundair onderwijs

Waar? online (downloadbaar)

Wanneer? altijd beschikbaar, gratis

Workshops

Voor wie? lager onderwijs (3de graad) + secundair onderwijs (1ste graad)

Waar? twee workshops op school en experimenten op wetenschapsevents zoals de Dag van de Wetenschap

​Wanneer? via wedstrijd van WWF

Masterclass Deeltjesfysica

Tijdens de Masterclass Deeltjesfysica voer je experimenten uit en analyseer je botsingen tussen elementaire deeltjes. Zo doorgrond je de geheimen van energie en materie.

Voor wie? leerlingen van het 5de en 6de jaar secundair onderwijs

Waar? op Campus Groenenborger van de Universiteit Antwerpen

Wanneer? De volgende editie vindt plaats in het voorjaar van 2026.

Duur? 10 tot 16.30 uur

Prijs? gratis

Minelabs: fysica en chemie in Minecraft

Wetenschapslessen saai en abstract? Nu niet meer! In Minelabs kunnen leerlingen visueel en interactief aan de slag met concepten zoals molecuulstructuren en elementaire deeltjes. Ze leren wetmatigheden achterhalen, experimenteren en vooral veel fouten maken in een vertrouwde en leuke omgeving.

Voor wie? leerlingen van de 2de en 3de graad ASO en TSO

Waar? op Campus Groenenborger of Campus Middelheim van de Universiteit Antwerpen (op locatie mogelijk onder voorbehoud)

Wanneer? op aanvraag via info@minelabs.be

Duur: 2 uur tot een halve dag

Goed om weten:

  • The sky is the limit: op basis van de noden en achtergrondkennis van jouw leerlingen kan een gepersonaliseerde workshop voorgesteld worden.
  • Per workshop kunnen maximum 30 leerlingen deelnemen.

Praktisch: De geschatte kostprijs bedraagt 300 euro voor een halve dag met 30 leerlingen (exclusief eventuele verplaatsingskosten).

Research Chat: een online gesprek met een UAntwerpen-wetenschapper

Met Research Chat krijgen je leerlingen de unieke kans om in contact te komen met een échte wetenschapper. Tijdens een boeiende en interactieve online presentatie van ongeveer 40 minuten kunnen leerlingen en leerkrachten ontdekken hoe het eraan toegaat in een wetenschappelijk onderzoekslab. Daarnaast krijgen de leerlingen ruimschoots de gelegenheid om al hun brandende vragen te stellen.

Voor wie? leerlingen en leerkrachten van het secundair onderwijs

Waar? online

Wanneer? op aanvraag

Duur? 40 minuten

Studio STEM

Tijdens deze themadagen in februari zwaaien de Faculteit Wetenschappen en de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen de deuren van de practicumzalen open. Onderzoekers en docenten betrekken leerlingen bij boeiende experimenten en laten hen zelf proeven uitvoeren. Er is keuze uit activiteiten van alle opleidingen van beide faculteiten. Studio STEM is een ideaal moment voor leerlingen om kennis te maken met de universiteit en haar wetenschappelijke en technologische opleidingen. Ze krijgen meteen een blik achter de schermen van de opleidingen en de practica.

De lancering van de vernieuwde Studio STEM editie is voorzien in 2025. Dit betekent dat we beslist hebben om tijdelijk en in afwachting van de vernieuwde editie geen Studio STEM activiteiten meer te organiseren en dus de editie van 2024 wegvalt. Meer info hieronder.

Wiskunde B-dag

De Wiskunde B-dag Vlaanderen is een wedstrijd, gezamenlijk georganiseerd door UAntwerpen en KULeuven, die leerkrachten en leerlingen uit het secundair onderwijs uitdaagt om op een onderzoekende en creatieve manier met wiskunde om te gaan. Leerlingen krijgen een hele dag de tijd om in teams aan een open wiskundige onderzoeksopdracht te werken. Op het einde van de dag verwerken ze hun oplossingen tot een samenhangende tekst. De best geklasseerde teams worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking. Je kan de onderzoeksopdracht ook gebruiken zonder aan de wedstrijd deel te nemen. Je hoeft dan geen rekening te houden met de wedstrijddatum, kan de teams meer tijd geven of werken met grotere of kleinere teams.

Voor wie? leerlingen van de 3de graad secundair onderwijs, uit studierichtingen met veel wiskunde

Waar? op school 

Wanneer? vrijdag 15 november 2024 

Duur: een volledige schooldag (9 tot 16 uur) bij deelname aan de wedstrijd. Als je niet aan de wedstrijd deelneemt, kan je naar eigen inzicht te werk gaan.

Goed om weten:

  • Er wordt gewerkt in teams van 3 à 4 leerlingen.

  • Leerkrachten kunnen vooraf, tijdens een netwerkbijeenkomst op woensdagnamiddag, kennismaken met een sneak preview van de opdracht. Wie voor het eerst deelneemt, krijgt bovendien meer concrete informatie over het verloop van de Wiskunde B-dag. Voor leerkrachten die eerder al deelnamen, is het de ideale gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. Voor alle aanwezigen wordt een aanwezigheidsattest voorzien.

Wiskunde In-Zicht

Laat je leerlingen de wereld een dagje zien door de ogen van een wiskundestudent. Professor Eelbode leidt je leerlingen binnen in de wondere wereld van de hedendaagse wiskunde. Hij toont het belang van wiskunde in de wereld en laat een paar spectaculaire toepassingen zien. De jongeren maken een excursie naar het hart van de wiskunde: de bewijsvoering.

Na een korte pauze krijgen de leerlingen in kleinere groepen een inleiding in een van deze onderwerpen:

  1. Cryptografie door de eeuwen heen
  2. Gezond verstand versus logica: wiskundige paradoxen
  3. Wiskundige modellen: de ideale wereld
  4. Wiskunde in de muziek

In de namiddag gaan de leerlingen zelf aan de slag met het onderwerp van hun workshop.

Virtuele workshop Studio STEM

Studio STEM, maar dan digitaal! 

De workshops van Studio STEM gaan niet live door in 2024, maar enkele workshopbegeleiders boksten een virtuele variant in elkaar. Kom samen met je leerlingen meer te weten over de fysica van schommels en klokken, ontdek hoe snel een chemische reactie kan lopen en experimenteer met warmtetransport. Of laat je leerlingen een drone programmeren!

Voor wie? De cursus 'Experimenteer met warmtetransport' is er voor leerlingen uit de tweede graad. De andere drie workshops voor leerlingen uit de derde graad.

Waar? Virtuele video's.

Duur: De workshops verschillen in lengte: van een kwartier tot anderhalf uur