C'est la fête! Er zit Frans in Anvers

Studenten en docenten Frans van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte laten een avond lang de francofiel in zich los. Wie het Frans machtig is, heeft duidelijk een streepje voor op de arbeidsmarkt van vandaag. Meertaligheid loont niet alleen in economisch opzicht; met Frans kan je ook creatief bezig zijn.

Voor wie? al wie de Franse taal een warm hart toedraagt 

Waar? op de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen

Wanneer? een avond eind april 

Duur: drie uur (19 tot 22 uur)

Goed om weten: deelnemers moeten een basiskennis Frans hebben 

Wat mag je verwachten? 

 • Impressies van hoe wij het Frans (van) vandaag onderwijzen aan UAntwerpen. 

 • Staaltjes van actueel onderzoek in de taalkunde, literatuur en vertaalwetenschap. 

 • Ludieke bijdragen door docenten en studenten Frans uit de opleidingen toegepaste taalkunde en taal- en letterkunde. 

We ronden de avond af met een glaasje om bij na te genieten. Trinquons à la santé des passionnés de la langue française! 

Prof voor de klas

Via 'Prof voor de klas' maken leerlingen kennis met onderzoek en onderwijs binnen de opleidingen van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte (taal- en letterkunde, toegepaste taalkunde, geschiedenis en wijsbegeerte). We maken de drempel hierbij zo laag mogelijk … en dat mag je erg letterlijk nemen. De prof komt op jouw uitnodiging een gastcollege in je school geven.

Voor wie? leerlingen en leerkrachten van de 3de graad secundair onderwijs

Waar? op school of op de Stadscampus van UAntwerpen

Wanneer? op aanvraag 

Duur: 1 of 2 lesuren 

Goed om weten:

 • Je kan maximaal 4 onderwerpen aanvragen. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de professoren maken we een keuze.
 • Per klasgroep kan je 1 college aanvragen per schooljaar.  
 • Op sommige colleges staat een maximum. Wanneer dit bereikt is, kunnen er geen colleges met dit onderwerp meer aangevraagd worden.

Songtekstival

Songtekstival is er voor alle vijfde- en zesdejaars uit het secundair onderwijs in België. Het doel is om een creatieve en zingbare vertaling te maken van een van de voorgestelde liedjesteksten uit het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Chinees, Portugees, Russisch of Spaans naar het Nederlands. 

Deelnemers die naast hun taal- en vertaaltalenten ook hun muzikale vaardigheden of montageskills willen tonen, mogen bovenop de uitgetypte vertaling een gezongen versie of muziekvideo inzenden.

Deelnemen kan in twee categorieën: individueel of in groep. De winnaars krijgen per categorie een mooie geldprijs.

Voor wie? leerlingen van de 3de graad secundair onderwijs 

Waar? de voorbereiding gebeurt op school, de prijsuitreiking online

Wanneer? start eind februari, uitreiking midden mei 

Duur: de uitreiking duurt maximum 1 uur 

Goed om weten:

 • Deelname is gratis.

 • Deelname in groep hoeft niet per se klassikaal te zijn; je kan ook kleinere groepen vormen of samenwerken met iemand die niet in dezelfde klas of hetzelfde jaar zit als jij. Jullie moeten wel allemaal in het 5de of 6de middelbaar zitten. 

 • Er zijn twee prijscategorieën: 'middelbaar individueel' en 'middelbaar groep'. Per categorie selecteert een professionele jury drie winnaars: 1ste, 2de en 3de plaats. De jury heeft het recht om minder prijzen uit te reiken indien er in een bepaalde categorie niet genoeg (kwalitatieve) inzendingen zijn. 

 • Je inzending is zelfbedacht en zelfgemaakt. Let op: je mag hulp inroepen, zolang het idee maar van jezelf komt.  

 • Je kan onbeperkt deelnemen in alle taalcategorieën, maar mag per songtekst maar één inzending insturen (bv. je stuurt met je klas een vertaling in voor een Duits nummer, dan mag je individueel nog het Engelse nummer vertalen).  

 • Als je deelneemt in groep, bezorg je ons de gegevens van alle groepsleden. Als je deelneemt met de hele klas, dan vermeld je de naam van je leerkracht, school, vak en alle deelnemende leerlingen.  

 • Houd na het inzenden van je vertaling een exemplaar in je eigen bezit.  

 • ​De inzending mag ook een gezongen versie van de vertaling zijn, maar de tekstversie moet altijd mee ingediend worden.