Een veelzijdige kunstenares die intercultureel wil helen en verbinden, en de man die van de strijd tegen het misbruik in de Kerk zijn levenswerk maakte: op donderdag 28 maart 2024 krijgt UAntwerpen er twee bijzondere eredoctors algemene verdiensten bij. Ook vier buitenlandse topwetenschappers worden die dag in de bloemen gezet.

De plechtige uitreiking van de eredoctoraten is een van de academische hoogmissen op UAntwerpen. Er is in de eerste plaats de officiële ceremonie, maar daar stopt het niet: de eredoctors geven ook een masterclass en delen zo hun expertise met de Antwerpse wetenschappers, met de studenten en met het werkveld.

Met het toekennen van een eredoctoraat krijgen onze eigen professoren de kans om uiterst bekwame vakgenoten te eren”, zegt UAntwerpen-rector Herman Van Goethem. “De masterclass geeft een breed publiek de kans in contact te komen met excellente wetenschappers uit de hele wereld.”

Veelzijdig palet

Op donderdag 28 maart 2024 om 16 uur reikt de Universiteit Antwerpen haar eredoctoraten uit. Vier buitenlandse onderzoekers ontvangen een eredoctoraat voor wetenschappelijke verdiensten, twee laureaten krijgen een eredoctoraat voor algemene verdiensten. De nieuwe eredoctors algemene verdiensten zijn Otobong Nkanga en Rik Devillé.

Otobong Nkanga is een Nigeriaans-Antwerps beeldend kunstenaar. Haar oeuvre is een veelzijdig palet met daarin onder meer tekeningen, performances, sculpturen en andere media. Van Goethem: “Otobong is een van de belangrijkste kunstenaars van het moment. Ze had onder meer tentoonstellingen in Tate Modern in Londen, Biennale d’art contemporain in Lyon en het MUHKA in Antwerpen. Ze onderzoekt de interculturele diversiteit, waarbij ze het herstellende potentieel van connectiviteit bespeelt, op zoek naar een meer leefbare toekomst.”

Erkenning en dankbaarheid

Priester Rik Devillé strijdt al vele jaren tegen het misbruik in de katholieke Kerk. “Onze universiteit geeft Rik een eredoctoraat als erkenning en uit dankbaarheid voor zijn steun aan de slachtoffers van kindermisbruik in de Kerk, en voor zijn inspanningen om dat misbruik te benoemen en aan te klagen”, legt de Antwerpse rector uit.

Vier onderzoekers krijgen een eredoctoraat voor wetenschappelijke verdiensten:

  • De Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen eert prof. dr. Christopher Butler (University of Oxford). Hij is een autoriteit op het vlak van onderzoek naar infectieziektebestrijding in de context van antimicrobiële resistentie en andere pandemieën.
  • Prof. dr. Paul Cotter (University College Cork) krijgt een eredoctoraat van de Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen. Hij blinkt onder meer uit op het gebied van de microbiologie van gefermenteerd voedsel.
  • Het oog van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen viel op prof. dr. Marc Koper (Universiteit Leiden), als erkenning voor zijn expertise in het gebied van de elektrochemie en in het bijzonder voor zijn bijdrage aan de elektrokatalyse.
  • De Faculteit Rechten kiest voor prof. Katharina Pistor (Columbia Law School), als erkenning voor haar baanbrekend werk op het gebied van recht, vermogensvorming en ongelijkheid.