Op woensdag 2 april 2014 reikte de Universiteit Antwerpen haar eredoctoraten uit. Vier internationale toponderzoekers mogen zich nu eredoctor van onze universiteit noemen. Zij kregen het gezelschap van twee eredoctors voor algemene verdiensten.

Wetenschappelijke verdiensten

Prof. dr. Rebecca Blank

Prof. dr. Rebecca Blank wordt voorgedragen door de Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen. Blank is rector van de University of Wisconsin (Madison, VS). Ze maakte als gerenommeerd academica op het vlak van armoede- en sociaal beleidsonderzoek de overstap naar het Witte Huis, en werkte op beleidsniveau onder de presidenten Clinton en Obama. 

Promotor: prof. dr. Ive Marx

Prof. dr. Sir Paul Collier


Prof. dr. Sir Paul Collier, professor aan de Oxford University (Londen), ontvangt een eredoctoraat van de Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen. Collier is in de eerste plaats specialist Afrikaanse economie, maar behandelt in zijn werk ook prangende globale vraagstukken zoals onder meer de effecten van ontwikkelingshulp en problemen met democratie in lage-inkomenslanden.

Promotor: prof. dr. Walter Nonneman

Prof. dr. Sandra Hale


De Faculteit Letteren en Wijsbegeerte betuigt eer aan prof. dr. Sandra Hale, professor aan de University of New South Wales (Australië). Hale is op korte tijd uitgegroeid tot een wereldautoriteit op het vlak van gemeenschapstolken, meer bepaald sociaal- en gerechtstolken. 

Promotor: prof. dr. Aline Remael

Prof. dr. Haruo Sugiyama


De Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen schenkt een eredoctoraat aan prof. dr. Haruo Sugiyama, professor aan de Osaka University Graduate School of Medicine (Japan). Sugiyama heeft een belangrijke, innovatieve en universele bijdrage geleverd aan de behandeling van kanker, en is daarmee een van de grote pioniers op wereldvlak. 

Promotor: prof. dr. Zwi Berneman

Algemene verdiensten

Jaarlijks reikt de Universiteit Antwerpen een eredoctoraat voor algemene verdiensten uit. Dit jaar viel de eer te beurt aan theater- en operaregisseurs Ivo Van Hove en Guy CassiersDat ze de voorbije jaren allebei een bewerking maakten van Wagners Der Ring des Nibelungen is een leuk toeval.

Promotor: Prof. dr. Alain Verschoren

Guy Cassiers


Guy Cassiers behoort tot de top van de Europese theatermakers.
Hij staat bekend voor zijn gesofisticeerd intermediaal theater dat zich uit als een geraffineerde choreografie van theater, video, beeldende kunst en literatuur. Het gaat in zijn voorstellingen om de wisselwerking tussen de verschillende media en wat dat zintuiglijk teweegbrengt bij de toeschouwer.

Zijn eigenzinnige theatertaal wordt in binnen‐ en buitenland erg gewaardeerd. Cassiers is ook artistiek leider van Toneelhuis in Antwerpen.

Ivo Van Hove


Ivo Van Hove is een baanbrekend, veelzijdig en internationaal georiënteerd theatermaker, en ook directeur van Toneelgroep Amsterdam. Kenmerkend voor zijn theater is het slopen van muren, tussen woord en techniek, tussen rede en emotie, tussen vernieuwing en traditie. Hij kleurt geografisch buiten de lijntjes, zijn producties werden gepresenteerd op internationale podia, en hij werkte met Duitse, Amerikaanse, Nederlandse en Belgische acteurs.

Ivo Van Hove is tevens ook alumnus van onze universiteit, hij behaalde zijn kandidaatsdiploma Rechten.