Mode-icoon Diane von Furstenberg en vier topwetenschappers kregen op donderdag 30 maart 2017 een eredoctoraat op de Universiteit Antwerpen.

De plechtige ceremonie is de blikvanger, maar de eredoctors gaven ook allemaal een masterclass voor studenten, alumni en mensen uit het werkveld.

Trailer eredoctoraten 

Wetenschappelijke verdiensten

Vier toponderzoekers kregen een eredoctoraat voor wetenschappelijke verdiensten.

Prof. dr. Ernst Fehr

Ernst Fehr


Ernst Fehr, professor aan de universiteit van Zürich, is de laureaat van de Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen.

Hij is actief in de gedrags- en neuro-economie, en behandelt vragen als: hoe ontstaan efficiënte werk- en handelsbetrekkingen en hoe worden ze in stand gehouden? Hoe kan het management ongeïnteresseerde werknemers motiveren zonder daarbij de geïnteresseerden te demotiveren?


Masterclass: The emergence of efficient sanctioning institutions (Fotoalbum)

Promotor: prof. dr. Carolyn Declerck


Prof. dr. Almuth Grésillon

Almuth Grésillon


Almuth Grésillon, een van de belangrijkste theoretici van de critique génétique (het onderzoek naar creatieve processen), krijgt een eredoctoraat van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte.

Ze was van bij de oprichting actief betrokken bij het Institut des Textes et Manuscrits Modernes (ITEM-CNRS) in Parijs en leidde het instituut van 1986 tot 1994.


Masterclass: Lire les brouillons (Fotoalbum)

Promotor: prof. dr. Dirk Van Hulle


Dr. Christophe Lasseur

Christophe Lasseur


Christophe Lasseur (European Space Agency) krijgt het eredoctoraat van de Faculteit Wetenschappen.

Hij is de man achter het MELiSSA-project (Micro-Ecological Life Support System Alternative) rond closed loop life support dat bestaat uit een vijftal fases gaande van afvalverwerking tot het opnieuw genereren van voeding en energie.


Masterclass: Science and Technology for Bioregenerative Life Support (Fotoalbum)

Promotor: prof. dr. Roeland Samson


Prof. dr. Jan Rabaey

Jan Rabaey


Jan Rabaey, geboren in Veurne en professor University of California in Berkeley, werd voorgedragen door de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen.

Begin jaren negentig kwam hij op de proppen met een draadloze tablet, die hij ‘Infopad’ doopte. Vandaag doet hij onderzoek naar het human intranet, waarbij het menselijk lichaam wordt verbonden met sensoren en toestellen, die dan communiceren met het brein van de mens.


Masterclass: Homo Technologicus: Intertwining of Technology and Humanity

Promotor: prof. dr. Maarten Weyn


Algemene verdiensten

Het eredoctoraat voor algemene verdiensten ging naar Diane von Furstenberg.

Diane von Furstenberg

Diane von Furstenberg


Modeontwerpster Diane von Furstenberg kreeg het eredoctoraat algemene verdiensten voor haar buitengewone verdiensten op het vlak van mode en ondernemerschap, in combinatie met een intens engagement op het vlak van vrouwenrechten en mensenrechten in het algemeen.

Modeontwerpster Diane von Furstenberg, geboren in Brussel, creëerde in 1974 de iconische wikkeljurk. Meteen was haar naam en die van haar modehuis DVF gemaakt. Minder bekend is dat zij zich jarenlang inzette als goodwillambassadeur voor het Red Star Line-project, het migratiemuseum op het Antwerpse Eilandje.

“Ze schaarde zich achter het project vanwege haar Belgische roots en ook haar voorliefde voor Antwerpen als modestad speelde een rol, maar daarnaast benadrukt ze ook steeds haar persoonlijke ervaringen als immigrant in de VS”, zegt Herman Van Goethem, rector van UAntwerpen. “Diane von Furstenberg zet zich altijd in om culturen en mensen met diverse achtergronden samen te brengen, en ze heeft ook veel gedaan op het vlak van de mensenrechten. In woorden én in daden heeft ze van diversiteit en ruimdenkendheid haar handelsmerk gemaakt. In haar modeontwerpen en haar filantropische initiatieven voel je hoe ze 'de wereld' omarmt.”

Von Furstenberg, die aan het hoofd staat van de liefdadigheidsorganisatie Diller-von Furstenberg Family Foundation, krijgt het eredoctoraat algemene verdiensten uit handen van de rector. 


Masterclass: A Talk with Diane Von Furstenberg (Fotoalbum)

Promotor: rector Herman Van Goethem


Diane von Furstenberg