Op 29, 30 en 31 maart 2022 werden vijf topwetenschappers en twee Antwerpse kunstenaars tot eredoctor gekroond. 

Anne-Mie Van Kerckhoven en Paul Van Hoeydonck

Mevrouw Anne-Mie Van Kerckhoven en de heer Paul Van Hoeydonck ontvingen het eredoctoraat Algemene Verdiensten voor hun uitzonderlijke rol en prestatie als beeldend kunstenaars in artistiek en cultureel opzicht, met een visionaire reikwijdte die kunst en wetenschap verbindt.

Promotor: rector Herman Van Goethem
Copromotors: prof. dr. Geert Lernout, de heer Ernest Van Buynder en dr. Johan Pas, hoofd Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (AP Hogeschool)​

Herbekijk de livestream

Helmut Rechberger

Prof. dr. Helmut Rechberger ontving het eredoctoraat van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen als erkenning voor zijn expertise betreffende het integreren van informatietheorie en klassieke thermodynamica in de beoordeling en voorspelling van de duurzaamheid van materiaalstromen en verwerkingstechnologieën.

Promotor: prof. dr. Pieter Billen

Masterclass: Antropogeen metabolisme gezien door de lens van entropie

Herbekijk de livestream

Patricia J. Williams

Prof. Patricia J. Williams ontving het eredoctoraat van de Faculteit Rechten als erkenning voor haar expertise in het domein van race, gender, literature & law en haar uitzonderlijke bijdrage aan juridische en ethische debatten betreffende de maatschappij, wetenschap en technologie in het licht van de individuele autonomie en identiteit.

Promotor:
prof. dr. Esther van Zimmeren

Masterclass: De kast van de keizer: de complexe constellaties van taal, ras, bestuur en recht trachten te begrijpen

Herbekijk de livestream

Uğur Şahin en Özlem Türeci

Prof. dr. Uğur Şahin en prof. dr. Özlem Türeci ontvingen het eredoctoraat van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen als erkenning voor hun pionierswerk in de ontwikkeling en implementatie van de mRNA technologie in de immunotherapie en vaccinologie en in de ontwikkeling van het daarop gebaseerde Pfizer/BioNTech COVID-19 vaccin, dat de gezondheid en het leven van miljoenen mensen heeft beschermd.

Promotor: prof. dr. Zwi Berneman

Masterclass: The mRNA revolution in medicine

Herbekijk de livestream

Michèle Lamont

Prof. dr. Michèle Lamont ontving het eredoctoraat van de Faculteit Sociale Wetenschappen als erkenning voor haar expertise op het vlak van sociologie, meer bepaald sociologische vraagstukken over cultuur en sociale ongelijkheid, maar ook omdat zij een belangrijke academische stem is in het publieke debat over thema’s als sociale verandering, inclusie en diversiteit. 

Promotor: prof. dr. Gert Verschraegen

Masterclass: Waar wij waarde aan hechten: een nieuwe definitie van erkenning en respect in een tijd van grote verandering.

Herbekijk de livestreamEredoctoraat voor Stanley Plotkin

Op 24 mei 2022 openden de Universiteit Antwerpen en l'Université libre de Bruxelles samen plechtig het European Plotkin Institute for Vaccinology in de aanwezigheid van prof. dr. Stanley Plotkin, die van beide universiteiten een eredoctoraat kreeg voor zijn aanzienlijke bijdrage tot de ontwikkeling van vaccins.

Officiële uitreiking van het eredoctoraat voor prof. Plotkin

Herbekijk de ceremonie