Een veelzijdige kunstenares die intercultureel wil helen en verbinden, en de man die van de strijd tegen het misbruik in de Kerk zijn levenswerk maakte: op donderdag 28 maart 2024 kreeg UAntwerpen er twee bijzondere eredoctors algemene verdiensten bij. Ook vier buitenlandse topwetenschappers werden die dag in de bloemen gezet.

Mevrouw Otobong Nkanga en de heer Rik Devillé

Eredoctoraat algemene verdiensten

De heer Rik Devillé. Als erkenning en uit dankbaarheid voor zijn steun aan de slachtoffers van kindermisbruik in de Kerk, voor zijn inspanningen om dat misbruik te benoemen en aan te klagen, en daarbij het ruimere debat over grensoverschrijdend gedrag aan te zwengelen.

Mevrouw Otobong Nkanga. De Antwerps-Nigeriaanse kunstenares Otobong Nkanga won meerdere prestigieuze awards met haar veelzijdig oeuvre. Ze wordt wereldwijd beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars van het moment en had al expo’s in Tate Modern (Londen), Biennale d’art contemporain (Lyon) en MUHKA (Antwerpen).

De twee eredoctores zijn complementair. Centraal in het werk van Otobong Nkanga staan thema’s als heling, heropleving en regeneratie. Die begrippen zijn ook van toepassing op de strijd van Rik Devillé. Beiden willen mensen ook meer bewust maken van de risico’s die (hiërarchische) structuren met zich meebrengen.

Promotor: Rector Herman Van Goethem


Mevrouw Otobong Nkanga

De heer Rik Devillé

Prof. dr. Christopher Butler

Eredoctoraat in de Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen

Prof. dr. Christopher Butler, als erkenning voor zijn expertise in en bijdragen aan onderzoek van infectieziektebeleid in de context van antimicrobiële resistentie en andere pandemieën. 

Universiteit van Oxford. 

Promotor: Prof. dr. Samuel Coenen

Masterclass: meer info

Prof. dr. Christopher Butler

Prof. dr. Paul Cotter

Eredoctoraat in de Farmaceutische Wetenschappen

Prof. dr. Paul Cotter, als erkenning voor zijn expertise in het gebied van microbiologische voedingswetenschappen, en in het bijzonder voor zijn bijdrage in het domein van gefermenteerd voedsel, antimicrobiële voedingscomponenten en het darmmicrobioom. 

Teagasc Food Research Centre,  APC Microbiome Ireland & Vistamilk SFI Research Centres, University College Cork.

Promotor: Prof. dr. Nina Hermans

Masterclass: meer info

Prof. dr. Paul Cotter

Prof. dr. Marc Koper

Eredoctoraat in de Toegepaste Ingenieurswetenschappen 

Prof. dr. Marc Koper, als erkenning voor zijn expertise in het gebied van de elektrochemie en in het bijzonder voor zijn bijdrage aan de elektrokatalyse.

Universiteit Leiden.

Promotor: Prof. dr. Tom Breugelmans

Masterclass: meer info

Prof. dr. Marc Koper

Prof. Katharina Pistor

Eredoctoraat in de Rechten

Prof. Katharina Pistor, als erkenning voor haar baanbrekend werk op het gebied van recht, vermogensvorming en ongelijkheid.

Columbia Law School (New York City).

Promotor: Prof. dr. Thalia Kruger

Masterclass: meer info

Prof. Katharina Pistor