Vier topwetenschappers en Palestijnse arts mogen zich eredoctor noemen

​UAntwerpen reikt vijf eredoctoraten uit tussen 30 maart en 1 april 

​De Palestijnse arts Izzeldin Abuelaish krijgt dinsdag 30 maart een eredoctoraat op UAntwerpen. Ook vier internationale toppers uit de wetenschappelijke wereld worden geëerd in de Scheldestad. “Daar varen onze studenten en alumni eveneens wel bij”, zegt rector Herman Van Goethem. 

(Persbericht - 28 maart 2021)

De uitreiking van eredoctoraten is een van de hoogtepunten van het academisch jaar. Door de coronacrisis werd de editie van 2020 een academiejaar opgeschoven. Omdat de grootschalige plechtigheid ook dit jaar niet op de universiteit zelf kan plaatsvinden, komt de universiteit met een online alternatief. Van dinsdag 30 maart tot en met donderdag 1 april wordt het selecte groepje tijdens een online plechtigheid in de schijnwerpers geplaatst. Ze geven ook allemaal een masterclass. 

“Het uitreiken van een eredoctoraat biedt onze eigen professoren in de eerste plaats de kans om uiterst bekwame vakgenoten te eren”, vertelt UAntwerpen-rector Herman Van Goethem. “Maar het is absoluut ook een goede zaak voor onze studenten, en bij uitbreiding de alumni: alle eredoctors geven een masterclass over hun expertise. Op die manier kan een breed publiek in contact komen met topwetenschappers uit de hele wereld.”

​Het uitreiken van een eredoctoraat biedt onze eigen professoren in de eerste plaats de kans om uiterst bekwame vakgenoten te eren.

Jaarlijks wordt een eredoctoraat voor algemene verdiensten uitgereikt. Die onderscheiding gaat in 2021 naar dr. Izzeldin Abuelaish, hoofddocent Global Health aan de Dalla Lana School of Public Health (University of Toronto), en de eerste Palestijnse arts werkzaam in een hospitaal in Israël.

​“Zijn drie dochters kwamen in 2009 om bij een inval van Israëlitische troepen in Gaza”, zegt Van Goethem. “Nadien schreef hij het boek I Shall Not Hate en richtte hij de stichting ‘Daughters for Life’ op. Ons eredoctoraat is een erkenning voor zijn bijdragen aan de empowerment van jonge vrouwen tot changemakers binnen hun gemeenschap. Op die manier kunnen ze meebouwen aan een betere wereld in het Midden-Oosten.”

Abuelaish geeft zijn masterclass Hatred is a contagious disease, public health emergency threat and a determinant of health and peace op dinsdag 30 maart om 20 uur.


Eredoctors delen hun expertise

Samen met de Palestijnse arts worden vier topwetenschappers uit verschillende domeinen gehuldigd. Naast de online plechtigheid geven de wetenschappers, via een livestream, ook interessante masterclasses.

 • De Faculteit Ontwerpwetenschappen kiest voor het duo prof. dr. Anne Lacaton en prof. dr. Jean-Philippe Vassal (Lacaton & Vassal Architectes). Via ontwerpend onderzoek gaan deze architecten in op hete hangijzers in het architecturale maatschappelijke debat. Zo zoeken ze bijvoorbeeld creatieve oplossingen voor verlaten, vergruisde complexen en stedelijke contexten. Het duo kreeg recent de Pritzker Prize, de ‘nobelprijs van de architectuur’. Op donderdag 1 april geven de wetenschappers om 19 uur de masterclass Transformeren, hergebruiken, uitbreiden … meer doen met minder, over hun expertise op het gebied van architectuur.

 • De Faculteit Sociale Wetenschappen gaat voor prof. dr. Jane Mansbridge (Harvard University), als erkenning voor haar kennis over hedendaagse democratieën, politiek leiderschap en democratische waarden. Met de ‘Jane Mansbridge Award’ worden uitmuntende publicaties over vrouwen, gender en openbaar beleid bekroond. Prof. Mansbridge sluit haar uitreiking af op woensdag 31 maart om 19 uur met de masterclass De toekomst van de democratie.

 • Em. prof. dr. Onora O’Neill (University of Cambridge) is de laureaat van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Zij is een van de belangrijkste hedendaagse Britse filosofen en tevens een belangrijke stem in het academische en publieke debat over tal van ethische en politieke kwesties.

 • De Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen lauwert prof. dr. Christine Petit (Collège de France en Institut Pasteur), specialist in de moleculaire en cellulaire mechanismen van het gehoor. Petit wordt internationaal erkend als leidend wetenschapper in de zoektocht naar curatieve behandelingen voor doofheid. Tijdens haar masterclass Het Gehoor geeft prof. Petit op woensdag 31 maart om 13 uur meer uitleg over het proces van genetische dissectie van moleculaire mechanismen en hun genezing.

Prof. dr. Izzeldin Abuelaish

Prof. dr. Izzeldin Abuelaish ontving op dinsdag 30 maart 2021 een eredoctoraat voor Algemene Verdiensten als erkenning voor zijn bijdragen aan de empowerment van jonge vrouwen. Zo kunnen ze changemakers zijn in hun gemeenschap en kunnen ze meebouwen aan een betere wereld in het Midden-Oosten.

 • Oprichter van de stichting Daughters for Life en professor aan de Dalla Lana School of Public Health, Universiteit van Toronto.

 • Laudatio: rector prof. dr. Herman Van Goethem

Masterclass: Hatred is a contagious disease, public health emergency threat and a determinant of health and peace.


Herbekijk de livestream

"I shall not hate"

Izzeldin Abuelaish krijgt een eredoctoraat als erkenning voor zijn bijdragen aan de empowerment van jonge vrouwen.

Prof. dr. Christine PetitProf. dr. Christine Petit ontving op woensdag 31 maart 2021 een eredoctoraat in de farmaceutische, biomedische en diergeneeskundige wetenschappen als erkenning voor haar rol bij het ontrafelen van belangrijke moleculaire mechanismen in het binnenoor, welke een basis bieden voor het ontwikkelen van betere behandelingen voor gehoorverlies.

 • Collège de France en Institut Pasteur
 • Laudatio: prof. dr. Guy Van Camp

Masterclass: HET GEHOOR: van genetische dissectie van moleculaire mechanismen naar genezing.

Herbekijk de livestream

Prof. dr. Jane Mansbridge

Prof. dr. Jane Mansbridge ontving op woensdag 31 maart 2021 een eredoctoraat in de sociale wetenschappen als erkenning voor haar expertise in het domein van de politieke wetenschappen, meer bepaald democratische vertegenwoordiging.

 • Harvard University
 • Laudatio: prof. dr. Petra Meier

Masterclass: De toekomst van de democratie.

Herbekijk de livestream


Em. prof. dr. Onora O’Neill

Em. prof. dr. Onora O’Neill ontving op donderdag 1 april 2021 een eredoctoraat in de letteren en wijsbegeerte als erkenning voor haar expertise in het domein van de ethiek en de politieke filosofie, en voor haar belangrijke filosofische bijdragen aan het publieke debat.
 • University of Cambridge
 • Laudatio: prof. dr. Geert Van Eekert

In het najaar zal em. prof. dr. Onora O’Neill haar masterclass geven.

Herbekijk de livestream


Prof. Anne Lacaton en prof. Jean Philippe VassalProf. Anne Lacaton en prof. Jean Philippe Vassal ontvingen op donderdag 1 april 2021 een eredoctoraat in de ontwerpwetenschappen als erkenning voor hun expertise op het gebied van architectuur.

 • Lacaton & Vassal Architectes

 • Laudatio: prof. dr. Inge Bertels​

Masterclass: Transformeren, hergebruiken, uitbreiden … meer doen met minder

Herbekijk de livestream