Aan de Universiteit Antwerpen worden een aantal voorbereidende workshops georganiseerd. Deze workshops scherpen je studievaardigheden aan, frissen je (voor)kennis op, maken je vertrouwd met nieuwe mogelijkheden ...

De workshops worden in het begin van het eerste en het tweede semester georganiseerd en zijn gratis.

Hieronder vind je een overzicht van de aangeboden workshops en ondersteuning. Voor elke workshop moet je het bijhorende registratieformulier invullen voor deelname.

Online bibliotheekintroductie (wo. 18/10/2023, 18u30-20u00)

Online bibliotheekintroductie met opname (18u30-20u00)

Geen tijd om je te verplaatsen? Volg de online workshop Bibliotheekintroductie dan thuis of eender waar! Tijdens de bibliotheekintroductie maak je kennis met alle praktische regelingen van de bibliotheek, hoe je databanken van thuis uit kan gebruiken, de werking van de catalogus, een overzicht van de databanken en e-tijdschriften én het vermijden van plagiaat.

Bedoeling is dat op het afgesproken uur de online bibliotheekworkshop effectief van start kan gaan. Mogen wij daarom vragen 15 min. VOOR aanvang aan te melden om zo naar de online meeting te gaan.

Praktisch

  • Wanneer: wo. 18/10/2023, 18u30-20u00
  • Aanmelden is niet meer mogelijk
  • Je kan de opname hier bekijken

Do’s and don’ts

  • Zorg voor een degelijke internetverbinding! Werk bij voorkeur met een netwerkkabel, indien dit niet mogelijk is, zorg dan voor een goede wireless ontvangst.
  • Ga ergens rustig zitten. Achtergrondlawaai is storend voor jezelf en voor de andere deelnemers. Zet elektronische apparaten in de buurt af of ga er ver genoeg van af zitten.
  • Sommige headsets hebben een aan/uit knop en/of moeten geïnstalleerd worden. Kijk dit vooraf al eens na.
  • Indien er meerdere audioapparaten aan de PC gekoppeld zijn, let erop het actieve apparaat te selecteren.
  • Gebruik liever geen webcam. Dat leidt alleen maar af.
  • Gebruik de chatfunctie wanneer je een technisch probleem hebt bv. de audio die niet werkt, je ziet de presentatie niet …
  • Gebruik bij het aanmelden in de online sessie steeds je voornaam en achternaam. Geen nicknames, initialen, nummers …. Anders is het onmogelijk iedereen te identificeren om nadien nog informatie door te sturen.
  • Vragen stellen tijdens een online bibliotheekinstructie kan natuurlijk altijd. Zeg gewoon je naam en meteen daarna de vraag of gebruik de chatfunctie om je vraag te stellen.

Opfrissing wiskunde (online)

Het opleidingsonderdeel Statistiek blijkt een struikelblok voor heel wat studenten. Je kan je voorbereiden op basis van de PPT-presentaties van de onthaalweek van de Faculteit Sociale Wetenschappen (Blackboard) en het online studiepakket wiskunde van “Aan de slag”.

Voor het academiejaar 2019-2020 worden er opnames gemaakt van het voortraject FSW. Deze opnames vind je terug via Blackboard. 

Endnote (opnames)

Endnote, een bibliografisch softwareprogramma, maakt het makkelijker om referenties te noteren. Het is daarom een bijzonder handig hulpmiddel bij het schrijven van een paper of masterproef.

Wil je Endnote installeren? Wil je weten hoe je concreet met Endnote kan werken? Bekijk dan de opname van dit inleidend college over Endnote (organisatie: Bibliotheek UAntwerpen).

Geïnteresseerden kunnen ook de hoorcolleges bekijken (incl. PowerPointpresentatie) van prof. dr. Mortelmans rond Endnote (hoorcollege 1 en hoorcollege 2).

Aan de slag (digitale zelfstudiepakketten)

Heb je al een opleiding gekozen of twijfel je nog? Wil je weten of je goed voorbereid bent? Heb je nog vragen over jouw studiekeuze of voorkennis voor een universitaire opleiding?

Aan de slag biedt je de nodige ondersteuning bij deze vragen. Het kan je helpen om goed voorbereid te starten aan je opleiding. Je vindt er digitale zelfstudiepakketten waarmee je je voorkennis kan testen en bijschaven.

Studiecoaching en psychologische ondersteuning - Dienst voor Studieadvies en studentenbegeleiding

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van je studie- of examenplanning, of heb je bv. last van uitstelgedrag of faalangst? De Dienst voor Studieadvies en Studentenbegeleiding biedt zowel studiecoaching aan als psychologische ondersteuning. Zij hebben een uitgebreid aanbod van tools om zelf mee aan de slag te gaan, een groepsaanbod en bieden ook individuele begeleiding aan. Ook voor meer info over bijzondere faciliteiten kan je hier terecht.

Een uitgebreid overzicht van hun aanbod kan je na inloggen terugvinden op het Studentenportaal > Ondersteuning en begeleiding. Je vindt er heel wat online tools en opnames van een aantal workshops.

Monitoraat op Maat (Academisch Nederlands)

Heb je moeite met academische taalvaardigheid, bv. wanneer je een paper moet schrijven of een academische tekst moet lezen? Monitoraat op Maat organiseert in samenwerking met de opleidingen inclusieve en gerichte taalondersteuning in de vorm van:

Daarnaast kunnen studenten terecht in een universiteitsbreed aanbod van workshops of individuele begeleiding. Elke student heeft bovendien toegang tot de digitale cursus ‘Basisvaardigheden academisch Nederlands’ op Blackboard.

Online platformen UAntwerpen

Aan de Universiteit Antwerpen zijn er drie grote online platformen: SisA selfservice, de Blackboard leeromgeving en de studentenmailbox. Je vindt ze alle drie terug in het studentenportaal

Op deze pagina vind je een handige video met meer informatie over de platformen en waar je welke informatie kan terugvinden.