• Wordt de stress je te veel?
 • Ben je bang dat het fout zal gaan met je studies?
 • Zit je in de knoop met jezelf?
 • Zit je in de put nadat je lief het heeft uitgemaakt?
 • Je wil wel maar je komt echt nergens meer toe?
 • Word je gepest?

Blijf dan niet met je zorgen zitten! Neem een kijkje in het aanbod van de studentenpsychologen van de Universiteit Antwerpen.

Wie kan terecht bij een studentenpsycholoog?

Alle studenten van de Universiteit Antwerpen, ingeschreven in een bachelor-, master-, manama-opleiding, voorbereidings- of schakeljaar, kunnen terecht bij een studentenpsycholoog. Doctoraatsstudenten zijn welkom voor een beperkt aantal oriënterende sessies.

Studenten melden zich aan om diverse redenen. Er hoeft niets ‘ernstig mis’ met je te zijn om naar een studentenpsycholoog te gaan! Stressklachten, faalangst, uitstelgedrag, depressieve gevoelens, onzekerheid en eenzaamheid zijn klachten die vaak voorkomen. Zit je met een psychiatrische problematiek? Ben je geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag? Meld je dan zeker aan, zodat we samen op zoek kunnen gaan naar de meest geschikte hulp voor jou.

Wat doen studentenpsychologen?

We bieden materiaal aan om zelf mee aan de slag te gaan. Wil je graag meer ondersteuning, dan kan je een workshop in grote of kleine groep volgen of een afspraak maken voor een individueel gesprek. Meer details over het aanbod van de studentenpsychologen kan je vinden op Blackboard. Of neem contact op met het STIP!

Ga je liefst autonoom en op je eigen tempo aan de slag, dan kan je gebruik maken van:

 • de werkboeken van de studiecoaches,
 • het online zelfhulpprogramma ‘Studeren zonder Blokkeren’ voor alle studenten die in de loop van hun studie gehinderd worden door faalangst, onzekerheid of uitstelgedrag,
 • het nieuwe online 'Fit-instrument' om jouw fit met de universiteit te testen en daar feedback over te ontvangen,
 • Moodspace, een plek voor studenten vol betrouwbare info, tips en zelfhulp om emotionele problemen het hoofd te bieden en (veer)krachtig te studenten

Je kan op elk moment extra ondersteuning vragen van een studentenpsycholoog. 

Krijg je je informatie liever aangereikt en ga je er graag samen mee aan de slag? De studentenpsychologen organiseren tips & tricks sessies en workshops rond diverse thema’s: omgaan met stress, faalangst of uitstelgedrag. Tips & tricks zijn eenmalige sessies die vooral gericht zijn op het geven van informatie. Workshops daarentegen gaan meerdere keren door in een klein groepje van telkens dezelfde studenten en richten zich naast informeren vooral op het versterken van je vaardigheden. Er wordt gestreefd naar een aanbod dat zowel digitaal als op de campus kan doorgaan. Meer details over de tips & tricks sessies en de workshops kan je vinden op Blackboard. Of neem contact op met het STIP!

Heb je een specifieke vraag die maatwerk vraagt? Maak dan een afspraak voor een individuele begeleiding via het STIP! Een afspraak met een studentenpsycholoog kan zowel online als op de campus. In een eerste gesprek wordt afgetoetst met welke vragen je zit en op welke manier een studentenpsycholoog je kan ondersteunen. Er kan ingezet worden op het verwerven van inzicht in waar je tegenaan loopt, op extra vaardigheden of op persoonlijke verandering. Eén sessie duurt ongeveer 45 minuten. Het is niet mogelijk om vooraf te zeggen hoe veel sessies je nodig hebt, maar veel studenten zijn al na enkele sessies een heel eind op weg. Soms is een langdurige begeleiding nodig en kan de studentenpsycholoog je doorverwijzen naar meer gespecialiseerde hulp buiten de universiteit. 

Hoe schrijf ik me in voor een workshop of maak ik een afspraak bij een studentenpsycholoog? STIP!

Inschrijven voor een tips & tricks sessie of voor een workshop doe je via Blackboard. Een afspraak maken voor een individuele begeleiding gebeurt via het STIP.

Waar vind ik de studentenpsychologen?

Studentenpsychologen kan je vinden op de Stadscampus (gebouw E en S), Campus Groenenborger (gebouw S) en Campus Drie Eiken (gebouw G). Je mag zelf kiezen op welke campus je naar een tips & tricks sessie, workshop of individuele begeleiding gaat. Uiteraard behoort een online begeleiding ook tot de mogelijkheden!

Hoeveel kost psychologische ondersteuning?

Het volledige aanbod van de studentenpsychologen is gratis voor studenten, met uitzondering van de werkboeken en sommige workshops waarbij er een vergoeding gevraagd wordt voor het gebruikte werkmateriaal. 

Hoe gaan studentenpsychologen om met wat ik hen vertel?

Alle studentenpsychologen houden zich aan het beroepsgeheim en spreken dus niet met je ouders, vrienden of docenten over jouw begeleiding. Wat je zegt tegen een studentenpsycholoog, heeft geen gevolgen voor je opleiding, ook niet als je iets gedaan hebt dat tegen de regels is. Enkel in het geval dat iemands leven in gevaar is, heeft een studentenpsycholoog het recht het beroepsgeheim te breken en iemand in te lichten om het levensbedreigende risico te beperken.

Wie zijn de studentenpsychologen?

Alle medewerkers zijn psychologisch en/of psychotherapeutisch geschoold.

Dringend psychische hulp nodig?

Wanneer je dringende psychische hulp nodig hebt en je om een bepaalde reden geen studentenbegeleider kan bereiken (weekend, sluitingsdag, …), kan je contact opnemen met je huisarts of de huisarts van wacht.  De wachtdienst huisartsen en apothekers kan je bereiken op het telefoonnummer: 0900 10 512.

Waar kan ik nog meer terecht?

Algemeen welzijn

 Alcohol en drugs

 • De Druglijn: voor alle vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken 
 • De VAD: het Vlaams expertisecentrum alcohol en andere drugs

 
Psychiatrische problemen

 • Similes: voor familieleden en vrienden van personen met psychiatrische problemen
 • Familieplatform: voor familie en vrienden van mensen met een psychisch probleem
 • Oggpa: een overzicht van de geestelijke gezondheidszorg

 
Rouw en verwerking

 
Eetproblemen

Relaties en seksualiteit

Depressie