16 juni 2024 - Toneelhuis Antwerpen

Toneelhuis zoekt verbinding met stukjes vergeten stad. Kunstenaars laten de zon weer opgaan in ‘t Stad. Na de Seefhoek Series van Thomas Verstraeten gaat Honderd van Bart Van Nuffelen in première. Tijd voor een publieke evaluatie van UNLOCK THE CITY: Hoe en waarom ontsluiten kunstenaars het stedelijke leven na corona? 

​Steden vormen de grootste uitdagingen voor onze toekomst, met vragen naar leefbaarheid, diversiteit, mobiliteit en menselijk contact. Sinds de coronapandemie is dat besef nog gegroeid. UNLOCK THE CITY! is een Europees project dat de theaterpraktijk koppelt aan wetenschappelijk onderzoek. Toneelhuis werkt mee aan een leefbare, duurzame en open publieke ruimte. 

Vanuit Toneelhuis zetten theatermakers Thomas Verstraeten en Bart Van Nuffelen hun schouders onder UNLOCK THE CITY! Auteur en cultuursocioloog Pascal Gielen werkt mee als lokale expert en aanspreekpunt voor artiesten en academische partners binnen het project. In september 2023 creëerde Thomas Verstraeten het locatieproject Seefhoek Series, dat een vervolg krijgt in de vorm van een expo (vernissage 23 november 2024). Ruud Gielens en Bart Van Nuffelen/Martha!tentatief leggen de laatste hand aan de voorstelling Honderd, waarin ze inzoomen op de Bisschoppenhoflaan in Deurne-Noord.

Honderd gaat in première op zondag 16 juni 2024. Het uitgelezen moment voor een tussentijdse evaluatie van UNLOCK THE CITY! Wat is de relevantie van stedelijke artistieke projecten? Slagen ze erin om de onzichtbare stad zichtbaar te maken? Om het negatief imago van buurten te keren? Kunnen kunstenaars werkelijk een falend beleid verhelpen of zijn ze slechts een goedkoop lapmiddel? Bieden zij wel een goed antwoord op de structurele verwaarlozing van delen van de stad? Kunnen zij een stem geven aan een ongehoorde stad? Komen ze tegemoet aan het verlangen naar verbinding? 

UNLOCK THE CITY! loopt gedurende drie jaar (1 maart 2023 - 28 februari 2026) in zes verschillende landen (België, Tsjechië, Italië, Noorwegen, Roemenië en Spanje). Het omvat een samenwerking tussen vier theaters met een grote internationale uitstraling, twee academies voor scenografie en een universitaire opleiding architectuur en stadsontwikkeling.

We nodigen je graag uit op een informeel persmoment op zondag 16 juni 2024 in de kantoren van Toneelhuis (Orgelstraat 7, 2000 Antwerpen)
  • 18u30 tot 19u15: persmoment 
  • aansluitend tijd voor vragen bij een kom soep en een broodje
  • om 20u première van Honderd in de Bourla

Programma

  • Thomas Verstraeten kadert hoe Toneelhuis in het project is gestapt en blikt kort terug naar de realisaties in het afgelopen jaar, waaronder zijn locatieproject Seefhoek Series
  • Bart Van Nuffelen vertelt over het maakproces van Honderd met 100 bewoners van de Bisschoppenhoflaan
  • Pascal Gielen deelt zijn inzichten over de relevantie van stedelijke artistieke projecten

We hopen je daar te verwelkomen,
Warme groet,
Thomas Verstraeten, Bart Van Nuffelen en Pascal Gielen

Wil je er graag bij zijn? Bevestig even via leen.vandeput@toneelhuis.be.

Laat ook weten of je aansluitende de première van Honderd wil bijwonen.

Meer info: www.unlockthecity.eu