Cursusaanbod 2019-2020

Onderwijs is, naast onderzoek en dienstverlening, één van de drie pijlers waarop de werking van het Instituut is gebaseerd. De jaarlijks georganiseerde cursussen richten zich zowel tot UAntwerpen-studenten, studenten van andere instellingen als niet-studenten. De onderwijstaal is het Nederlands, behalve voor de vakken die anderstalige literatuur als onderwerp hebben (bijvoorbeeld Duits-joodse literatuur) en de gastcolleges van internationale sprekers.
 
Het Instituut voor Joodse Studies biedt taalcursussen hedendaags Hebreeuws en Jiddisch aan op twee beheersingsniveaus.
In het verlengde van deze cursussen worden een tweewekelijkse leeskring Jiddisch en een leeskring Hebreeuws georganiseerd voor belangstellenden met gevorderde kennis van de taal. Deze activiteit is gratis toegankelijk.
 
Ook de algemene cursus "Inleiding tot de Joodse cultuur" door Prof. dr. Karin Hofmeester heeft een vaste plaats in de cursusagenda van het Instituut. Jaarlijks vindt ook het "Studium Generale Joodse Studies" plaats: dit bestaat uit een inleidende les door Prof. dr. Julien Klener en een persoonlijk te maken keuze van tien donderdagavondlezingen uit het lezingenprogramma van het IJS.
 
Tijdens het academiejaar 2019-2020 worden daarnaast de cursussen "Franz Kafka: Kurzproza" en "Jodendom en Filosofie" georganiseerd.

  • Als student Letteren en Wijsbegeerte kunt u de vakken elk afzonderlijk volgen als keuzevak op bachelorniveau, in te passen in de vrije ruimte van het curriculum. De cursus is dan niet betalend.
  • Als student in een andere studierichting of als niet-student van de Universiteit Antwerpen kunt u een creditcontract afsluiten om een cursus te volgen (behalve de taalcursussen), zodat u - mits goedkeuring van uw onderwijsraad - met de cursus credits kunt behalen in uw studieprogramma.
  • Als niet-student kunt u de taalcursussen volgen door middel van een inschrijving via het Instituut voor Joodse Studies en de betaling van het inschrijvingsgeld van 150 € (verminderd inschrijvingsgeld 90 €).

Bent u geïnteresseerd in andere taalopleidingen buiten het cursusaanbod van IJS? Kijk dan ook eens op www.linguapolis.be. Linguapolis biedt taalopleidingen aan in 14 talen, van Arabisch tot Zweeds.
Aan de FVG Faculty for Comparative Study of Religion and Humanism Antwerpen kan men ook een cursus Judaïsme volgen.

Uurrooster & vakbeschrijving

Contact

Bezoekersadres
Instituut voor Joodse Studies
Stadscampus (gebouw L)
Lange Winkelstraat 40-42
2000 Antwerpen
Belgiƫ
Tel. +32 3 265 52 43
Fax +32 3 265 52 41
ijs@uantwerpen.be

Instituut voor Joodse Studies