Instituut Joodse Studies

Programma najaar 2021

Overzicht lezingen 1ste semester academiejaar 2021-2022 (PDF, 65Kb)

Programma najaar 2021 (PDF, 2Mb)

Aanstaande lezing: "'Overal wordt onze levensruimte ingeperkt' - Stedelijke ervaring in Duits-Joodse getuigenissen uit Breslau geschreven tijdens het Derde Rijk", donderdag 28 oktober 2021 om 20.00 uur in lokaal R.004 van de Stadscampus, Rodestraat 14, 2000 Antwerpen.
Aanmelden verplicht:
ijs@uantwerpen.be (met vermelding of u de lezing fysiek dan wel via livestream wenst bij te wonen).

Over ons

Welkom op het Instituut voor Joodse Studies aan de Universiteit Antwerpen.

Het Instituut legt zich toe op de wetenschappelijke studie van het jodendom vanuit de verschillende cultuurwetenschappelijke disciplines, zoals de geschiedenis, de filologie, de literatuurwetenschap, de godsdienstwetenschap, de rechtswetenschap, de filosofie en de sociologie. Het Instituut is actief op het gebied van academisch onderzoek, universitair onderwijs, en educatieve en wetenschappelijke dienstverlening.
 
Elk academiejaar staan meer dan twintig lezingen door nationale en internationale specialisten op de agenda. Deze donderdagavondlezingen zijn gericht op een breed publiek en vrij toegankelijk.  Het instituut organiseert taalcursussen Jiddisch en hedendaags Hebreeuws, en heeft ook  een Leeskring Jiddisch.
Daarnaast organiseert het Instituut wetenschappelijke conferenties, studiedagen en workshops, veelal in samenwerking met Belgische en internationale academische en culturele instellingen.

Het Instituut is volledig geïntegreerd in de Universiteit Antwerpen en wordt gesteund door het Ministerie van Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Het werd opgericht in de herfst van 2001.
Lees meer