Instituut Joodse Studies

Programma najaar 2022

Overzicht lezingen 1ste semester academiejaar 2022-2023 (PDF, 50Kb)

Programma najaar 2022 (PDF, 3.2Mb)

Aanstaande lezing: "Vassili Grossman : un écrivain juif de combat au temps de Staline" (Myriam Anissimov - auteur, Frankrijk), donderdag 15 december 2022 om 20.00 uur, lokaal R.013, Rodestraat 14, 2000 Antwerpen.

Cursusaanbod voor academiejaar 2022-2023: klik hier.

Heb je je al eens afgevraagd hoe we de Bijbel lezen, eerder dan wat of waarom? Onze postdoctoraal onderzoekster Karolien Vermeulen maakte een podcastaflevering over haar nieuw te verschijnen boek How We Read the Bible: A Guide to Scripture's Style and Meaning, dat ze samen met Elizabeth Hayes schreef.

Over ons

Welkom op het Instituut voor Joodse Studies aan de Universiteit Antwerpen.

Het Instituut legt zich toe op de wetenschappelijke studie van het jodendom vanuit de verschillende cultuurwetenschappelijke disciplines, zoals de geschiedenis, de filologie, de literatuurwetenschap, de godsdienstwetenschap, de rechtswetenschap, de filosofie en de sociologie. Het Instituut is actief op het gebied van academisch onderzoek, universitair onderwijs, en educatieve en wetenschappelijke dienstverlening.
 
Elk academiejaar staan meer dan twintig lezingen door nationale en internationale specialisten op de agenda. Deze donderdagavondlezingen zijn gericht op een breed publiek en vrij toegankelijk.  Het instituut organiseert taalcursussen Jiddisch en hedendaags Hebreeuws, en heeft ook  een Leeskring Jiddisch.
Daarnaast organiseert het Instituut wetenschappelijke conferenties, studiedagen en workshops, veelal in samenwerking met Belgische en internationale academische en culturele instellingen.

Het Instituut is volledig geïntegreerd in de Universiteit Antwerpen en wordt gesteund door het Ministerie van Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Het werd opgericht in de herfst van 2001.
Lees meer