Instituut voor Joodse Studies

Welkom op het Instituut voor Joodse Studies aan de Universiteit Antwerpen.

Het Instituut legt zich toe op de wetenschappelijke studie van het jodendom vanuit de verschillende cultuurwetenschappelijke disciplines, zoals de geschiedenis, de filologie, de literatuurwetenschap, de godsdienstwetenschap, de rechtswetenschap, de filosofie en de sociologie. Het Instituut is actief op het gebied van academisch onderzoek, universitair onderwijs, en educatieve en wetenschappelijke dienstverlening.
 
Elk academiejaar staan meer dan twintig lezingen door nationale en internationale specialisten op de agenda. Deze donderdagavondlezingen zijn gericht op een breed publiek en vrij toegankelijk.  Het instituut organiseert taalcursussen Jiddisch en hedendaags Hebreeuws, en heeft ook  een Leeskring Jiddisch.
Daarnaast organiseert het Instituut wetenschappelijke conferenties, studiedagen en workshops, veelal in samenwerking met Belgische en internationale academische en culturele instellingen.

Het Instituut is volledig geïntegreerd in de Universiteit Antwerpen en wordt gesteund door het Ministerie van Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Het werd opgericht in de herfst van 2001.
Lees meer


Programma voorjaar 2020

Programma voorjaar 2020

Overzicht lezingen 2de semester academiejaar 2019-2020 (PDF, 50Kb)

Nieuwsbrief voorjaar 2020 (PDF, 839Kb)

Update: omwille van de COVID-19 crisis worden alle verdere lezingen van het Instituut voor Joodse Studies gedurende het 2de semester geannuleerd en naar een latere datum verzet.

Kalender
Er zijn momenteel geen activiteiten of nieuwsitems beschikbaar.


Contact

Postadres: IJS
Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13, L.400
2000 Antwerpen
België

Contact

Bezoekersadres
Instituut voor Joodse Studies
Stadscampus (gebouw L)
Lange Winkelstraat 40-42
2000 Antwerpen
België
Tel. +32 3 265 52 43
Fax +32 3 265 52 41
ijs@uantwerpen.be

Instituut voor Joodse Studies