Instituut Joodse Studies

Programma voorjaar 2023

Overzicht lezingen 2de semester academiejaar 2022-2023 (PDF, 55Kb)

Nieuwsbrief voorjaar 2023 (PDF, 6Mb)

Cursusaanbod voor academiejaar 2023-2024: klik hier.

Aanstaande activiteitbezoek expo Kurt Peiser & Luk Van Soom (donderdag 14 september 2023 om 18.00 uur), Galerie Campo & Campo, Antwerpen.

Nieuwe publicatie van Dr. Joachim Yeshaya: Joden en moslims aan zet. Joods-islamitische ontmoetingen vroeger en nu.

Over ons

Welkom op het Instituut voor Joodse Studies aan de Universiteit Antwerpen.

Het Instituut legt zich toe op de wetenschappelijke studie van het jodendom vanuit de verschillende cultuurwetenschappelijke disciplines, zoals de geschiedenis, de filologie, de literatuurwetenschap, de godsdienstwetenschap, de rechtswetenschap, de filosofie en de sociologie. Het Instituut is actief op het gebied van academisch onderzoek, universitair onderwijs, en educatieve en wetenschappelijke dienstverlening.
 
Elk academiejaar staan meer dan twintig lezingen door nationale en internationale specialisten op de agenda. Deze donderdagavondlezingen zijn gericht op een breed publiek en vrij toegankelijk.  Het instituut organiseert taalcursussen Jiddisch en hedendaags Hebreeuws, en heeft ook  een Leeskring Jiddisch.
Daarnaast organiseert het Instituut wetenschappelijke conferenties, studiedagen en workshops, veelal in samenwerking met Belgische en internationale academische en culturele instellingen.

Het Instituut is volledig geïntegreerd in de Universiteit Antwerpen en wordt gesteund door het Ministerie van Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Het werd opgericht in de herfst van 2001.
Lees meer