EXPO | Kinderen van de zorg. Zes eeuwen, drie locaties, één verhaal.

Van 10 september 2023 tot 7 januari 2024

De expo bundelt een weinig bekende Antwerpse geschiedenis: die van de opvang van wezen, vondelingen en andere kwetsbare kinderen.

Wie waren de ‘Kinderen van de zorg’? Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), het Maagdenhuis (stad Antwerpen) en Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) slaan de handen in elkaar en geven je een unieke kijk in het leven in het voormalige Vondelingenhuis (ITG), het Maagdenhuis en het Knechtjeshuis (UAntwerpen). Ze belichten ook hun hedendaagse invulling. Het pas gerenoveerde Knechtjeshuis is vandaag een thuishaven voor toekomstige productontwikkelaars. En waar ooit het vondelingenhuis was, voert het Instituut voor Tropische Geneeskunde onderzoek naar het welzijn van moeders en kinderen wereldwijd.

De drie locaties bevinden zich op wandelafstand van elkaar in het historisch centrum van Antwerpen. Kom meer te weten over ‘Kinderen van de zorg’ op de infoborden langs de route.

‘De eerste duizend dagen’ 

Vondelingenhuis - Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG)

Op de hoek van de Nationalestraat en de Sint-Rochusstraat, waar nu het monumentale art-decogebouw van het Instituut voor Tropische Geneeskunde staat, was ooit het Vondelingenhuis. Tot op het einde van de 19e eeuw lieten jonge moeders hier hun pasgeborenen achter in een vondelingenschuif. Wat we vandaag weten over de eerste duizend dagen in een kinderleven staat in sterk contrast met het leven van de vondelingen. Kom bij het ITG meer te weten over:

·       de gezondheidszorg voor jonge kinderen, vroeger, nu en in de toekomst,

·       de impact van wetenschappelijk onderzoek op de gezondheid van kinderen en moeders wereldwijd,

·       het belang van de eerste duizend dagen van een kind,

·       de rijke geschiedenis van het gebouw.

‘Van knechtjes tot masters’

Knechtjeshuis – Universiteit Antwerpen

Aan de Paardenmarkt vind je het Knechtjeshuis. Achter deze monumentale gevel bevindt zich een mooie binnentuin en de prachtig gerenoveerde nijverheidsschool. Ontdek de rijke geschiedenis van het Knechtjeshuis, de recente renovatie en wat de studenten en onderzoekers van de opleiding productontwikkeling doen.

·      De geschiedenis van het Knechtjeshuis en het dagelijkse leven van de weesjongens

·      Productvervaardiging en ambachten in de loop van de geschiedenis

·      De huidige opleiding productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen

‘Zorgenkinderen’

Maagdenhuis

·      Ontdek hoe het leven was in het oude meisjesweeshuis.

·      Wie waren de kinderen die opgevangen werden in jeugdinstellingen?

·      Het verhaal van Houten Clara werd nog nooit zo uitvoerig verteld. Via verhalen, muziek en animatie komt het bekendste weesmeisje van Antwerpen weer tot leven.

Praktisch:

‘Kinderen van de zorg. Zes eeuwen, drie locaties, één verhaal.’  Van 10 september 2023 tot 7 januari 2024 Adres en openingsuren

Maagdenhuis | Lange Gasthuisstraat 33 | 2000 Antwerpen

Weekdagen en weekend van 10 tot 17 uur. Gesloten op maandag en feestdagen.

Knechtjeshuis (Universiteit Antwerpen) | Paardenmarkt 94 | 2000 Antwerpen

Weekdagen van 10 tot 17 uur. Gesloten in het weekend, op feestdagen, tijdens de kerstvakantie en op 6 oktober en 3 november.

Vondelingenhuis (Instituut voor Tropische Geneeskunde) | Nationalestraat 155 | 2000 Antwerpen

Weekdagen van 10 tot 17 uur. Elke eerste zondag van de maand (1 oktober, 5 november, 3 december, 7 januari) van 10 tot 17 uur. Gesloten op de overige weekenddagen, op feestdagen en de eerste week van de kerstvakantie.

Combitickets: een ticket geeft je toegang tot het Vondelingenhuis, het Knechtjeshuis en het Maagdenhuis, inclusief een kaart voor de stadswandeling.

De tickets blijven geldig zolang de expo loopt. Prijs: 13 euro. 

Bijzondere tarieven

Tickets reserveren mogelijk vanaf augustus 2023.

Publicatie: ontdek het huisboek ‘Kinderen van de zorg. Zes eeuwen stedelijke jeugdzorg’ van auteurs Dirk Luyten, Erik Zwysen en Sietske Van den Wyngaert.  Het boek brengt een vergeten sociale geschiedenis opnieuw tot leven: de Antwerpse opvang van wezen, vondelingen en andere kwetsbare kinderen doorheen de eeuwen.

‘Kinderen van de zorg. Zes eeuwen stedelijke jeugdzorg in Antwerpen’ is uitgegeven bij uitgeverij Garant en is te verkrijgen in het Maagdenhuis en de betere boekhandel.