Rechten

Aspirant-onderzoekers

Aspirant-onderzoekers

Je kan jouw masteropleiding in de rechten volgen onder het statuut van aspirant-onderzoeker. Dit programma maakt je beter vertrouwd met de taak van assistenten en onderzoekers. Je wordt als het ware ingeschakeld in de werking van een onderzoeksgroep aan de Faculteit.

In hoofdzaak werk je als aspirant-onderzoeker, onder begeleiding van een ZAP-lid, aan een schriftelijk, wetenschappelijk werkstuk dat voor publicatie in aanmerking komt. Dit kan gelden als jouw thesis in het kader van de meesterproef. Daarnaast kan je voor de onderzoeksgroep een in omvang beperkt aantal onderwijs- en onderzoeksondersteunende taken uitvoeren die je kennis laten maken met academisch werk.

Een doctoraat ambiëren nadat je bent afgestudeerd is vaak een logisch gevolg van het aspirant-onderzoekschap, maar het is geen verplichting en ook geen garantie. Idealiter bereidt het aspirant-onderzoekschap je voor op een onderzoeksfinancieringsaanvraag.

Om in aanmerking te komen voor het aspirant-onderzoekerschap dien je voldoende gemotiveerd te zijn en moet je aan een aantal criteria te voldoen, die beschreven zijn in het reglement (pdf, 292 kB).

Voor vragen over het aspirant-onderzoekschap, kan je terecht bij het Onderzoekssecretariaat Rechten in lokaal S.V.041 of via research.law@uantwerpen.be.