Rechten

Studeren en onderwijs Faculteit Rechten

Studeren aan de Faculteit Rechten

De Faculteit Rechten organiseert opleidingen in het vakgebied rechten en in het vakgebied veiligheidswetenschappen. Aan de Faculteit, gelegen op de Stadscampus in het hart van Antwerpen, studeren zo'n 2.000 studenten.

Een student- en praktijkgerichte rechtenopleiding, in Antwerpen en het buitenland, in het Nederlands en Engels

Als student krijg je van bij de aanvang van jouw studies persoonlijke begeleiding. Eerstejaarsstudenten kunnen terecht bij een mentor die de overstap van het middelbaar naar het hoger onderwijs mee begeleidt en beschikbaar is voor vragen over leermethode en over de geboekte studievoortgang tijdens het eerste jaar. Er worden repetitiecolleges en oefeningen in kleine groepen georganiseerd. Veel aandacht gaat naar het aanscherpen van de mondelinge en schriftelijke juridische vaardigheden.

Het pleitlokaal en de goed uitgeruste bibliotheek bieden je een moderne leeromgeving. In de masteropleiding rechten loop je bovendien een stage bij een rechtbank, een advocatenkantoor, in een bedrijfsjuridische dienst of bij een overheidsdienst. De Universiteit Antwerpen heeft als eerste deze stage in de rechtenopleiding in Vlaanderen geïntroduceerd.

Bijna een kwart van de rechtenstudenten studeert tijdens hun master via het Erasmusprogramma en andere uitwisselingsprogramma’s gedurende één of twee semesters in het buitenland. Bovendien kan je de master ook volledig in het Engels volgen, ter voorbereiding op een internationale carrière.

Permanente vorming en bijscholing

Daarnaast is er ruime aandacht voor permanente vorming en post-academische opleidingen. Dit zijn kortere opleidingstrajecten met het oog op bij- en nascholing die bijdragen tot een klimaat van levenslang leren voor academici en praktijkjuristen.